Неоснователни и неаргументирани са протестите на малките ВЕИ-та, че Параграф

...
Неоснователни и неаргументирани са протестите на малките ВЕИ-та, че Параграф
Коментари Харесай

Теменужка Петкова недоумява защо сега и докога малките ВЕИ ще протестират

" Неоснователни и неаргументирани са митингите на дребните ВЕИ-та, че Параграф 18 от Закона за енергетиката не се ползва вярно. Насреща на техните тези стоят доста ясни причини и дейности от страна на Европейската комисия и българските управляващи. "

Позицията на енергийния министър Теменужка Петкова е безапелационна . Брифингът в Министерство на енергетиката закъсня с повече от час поради очевидно проточилата се среща с представители на Съюза на европейските производители на зелена сила.

Припомняме, преди няколко дни дребните ВЕИ сложиха ултиматум, че ще възпламенят една от банкрутиралите фотоволтаични централи , в случай че до края на седмицата КЕВР и Министерството на енергетиката не изпълнят настояванията им. Те не са съгласни с изказванията, че са " двойно подкрепени " и " свръхсубсидирани ".
 Работодателите оспориха настояванията на производителите на ток от ВЕИ
Работодателите оспориха настояванията на производителите на ток от ВЕИ

България бе санкционирана с 28 млн. лв. за надплатена помощ, напомнят от АОБР

Енергийният министър недоумява за какво тъкмо в този момент, в сегашния миг , дребните ВЕИ-та стачкуват, защото смяната в закона била факт още от 2015 година От страна на Европейската комисия към този момент имало изпратено писмо до Държавен фонд " Земеделие ", в което се споделя, че в случай че бъдат подхванати дейности от българските управляващи за смяна в текста на параграфа или анулация, незабавно ще стартира обновяване на процедурата по налагане на финансова санкция. Припомняме, че митингите започнаха обаче още преди три години .

В рамките на днешната извършена среща ДФЗ изложили кореспондецията си с Европейска комисия. В началото на 2018 година от ДФЗ са сложили въпроса по отношение на митингите на производителите на сила, а заключението от Европейската комисия било, че този въпрос е завършен. Самата Европейска комисия даже се произнесла, че текстът на Параграф 18 е изцяло закономерен и не е налице противоконституционност.

Петкова уточни, че тематиката за Параграф 18 от Закона за енергетиката още веднъж ще бъде сложена от земеделската стратегия пред Европейска комисия, с цел да се види дали са настъпили промени и дали ще се прегледа още веднъж въпросът на дребните ВЕИ.
 Министър Петкова води дребните ВЕИ-та в Народното събрание
Министър Петкова води дребните ВЕИ-та в Народното събрание

За да им даде опция да изложат настояванията си

" Интересно е за какво тъкмо в този момент, тъкмо в този миг тези производители на сила от възобновими енергийни източници започнаха да показват неодобрение и да изясняват по какъв начин те ще банкрутират и да изброяват всички останали последици като пагубни за тях ", изрази негодуванието си енергийният министър.

Тя даде да се разбере, че с въвеждането на наредбата на Параграф 18 от Закона за енергетиката е избрана такава цена, която да подсигурява възращаемост на инвестицията със съответната норма на облага.

От своя страна ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов също изрично съобщи, че КЕВР ползва закона подобен, какъвто е.

Иванов ще разпореди да се изготви лист на всички електроразпределителни сдружения, които попадат в Параграф 18 от Закона за енергетиката. Те би трябвало да отговорят какъв е техният статут , за какво те не са били посочени и с какви причини са счели, че не попадат под наредбата на параграфа. " Там, където се откри, че има сдружения, които би трябвало да бъдат в периметъра на приложното поле на параграф 18, КЕВР неотложно ще се произнесе ", даде обещание той.

Иванов, очевидно обиден от изказванията на дребните ВЕИ-та, че КЕВР не съблюдава Закона за енергетиката, съобщи, че съдът е органът , който се произнася по подобен спор. " Нито аз като ръководител, нито въпросните производители могат да се произнасят с такава решителност ", отбрани се шефът на КЕВР.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР