Неосъществена сделка за над 1 милион долара с трансфер на

...
Неосъществена сделка за над 1 милион долара с трансфер на
Коментари Харесай

Провалена сделка за $1 млн. с Карлос Насар подпалила скандала в щангите

Неосъществена договорка за над 1 милион $ с трансфер на щангиста ни Карлос Насар в Бахрейн е запалила свадите в щангите. Това се приказва в коридорите на Федерацията по повдигане на тежести, където сега се вихрят афери с подкупи и злоупотреби. 13 клуба към този момент желаеха нови избори и оставка на шефа на щангите Ариф Маджид, който е и упрекван и по тази причина, че пръснал над 200 000 лв. държавни спортни пари, дадени на федерацията, за персонални потребности.

 

Твърди се, че абсурдът почва през предишния юни, когато Ариф Маджид отива на интернационално съревнование в кубинската столица Хавана, въпреки и там да няма българско присъединяване. По-важна му била срещата с Ешак Ебрахим Ешак, президент на Федерацията по щанги на Бахрейн.

 

Двамата трябвало да договарят метода, по който най-хубавият ни тежкоатлет Карлос Насар да бъде продаден от България в островното кралство в Персийския залив. Според мълвата цената щяла да надвиши 1 милион $. Срещу тях Насар трябвало да подвига за Бахрейн на международното състезание, което ще е през декември в тамошната столица Манама.

 

Въпросният шампионат се явява първото сходно интернационално спортно събитие изобщо, което ще се провежда на територията на архипелага в Персийския залив. Тъй като Бахрейн няма състезатели от международна класа, възможностите за златен орден са надменно дребни. Но в случай че купят Насар, най-малко една шампионска купа им е в забрадка вързана.

 

Срещата на Маджид с 4-членната делегация от Бахрейн се провела на 13 юни в Хавана. Интересното е, че шефът на българските щанги замитал скрито за Куба, без знанието на никой от управата, само че на разходи на федерацията с билет от близо 5000 лв.. Според слуховете двамата с Ешак се договорили за прехвърлянето, който трябвало да стане незабавно след олимпийските игри в Париж през август. Оставало единствено да се парафира договорката.

 

Карлос Насар 

След завръщането си в София Ариф Маджид разказал на треньора на националния тим Иван Иванов какъв вземане-даване се пече за Насар. Само че най-после двамата се скарали. Не е ясно по какъв въпрос не са се разбрали. Най-вероятно иде тирада за подялбата на плячката от прехвърлянето и кой какви пари ще вземе.

 

В последна сметка Иванов се оповестил срещу и връзките сред двамата напълно се влошили. А тъкмо Иванов докара преди време сириеца да поеме повдигането на тежести.

 

Няколко месеца по-късно, в края на декември, гръмна абсурдът с подкупите в щангите. По тъжба на Ариф Маджид бяха задържани Иван Иванов и синът му, който носи същото име. Според обвиняванията Иванов получил от сириеца 60 000 лв. в белязани банкноти, които да предадат на високопоставени лица в спортното министерство, измежду които даже зам-министърката на спорта. В ролята на куфарчето трябвало да влезе Иванов-младши, който работи като специалист във ведомството.

 

Срещу това федерацията си подсигурила държавни 1,2 млн. лв. за европейското в София през февруари. Иванови бяха задържани, а след разпит – освободени. Говори се, че на разпита татко и наследник не са споделили безусловно нищо и предпочели да мълчат по съвет на юристите си.

 

Шефът на щангите Ариф Маджид е упрекнат в заграбване на държавни пари 

Маджид на собствен ред се оказа упрекнат, че прахосал за персонални потребности над 200 000 лв. от парите на федерацията. Става въпрос за средства, които са от държавната дотация и подлежат на доклад пред спортното министерство. След като беше определен през март 2023 година за президент на щангите, Маджид получил и спесимена да се разпорежда със сметката и банковата карта на федерацията. Само че не давал никакъв доклад какъв брой и защо се харчи, нито представял извлечения.

 

Накрая секретарят и доайен на централата доцент Димитър Димитров, прочут още като Бат Фигьо, съумял с триста зора да получи извлечения от банката за последните три месеца. В тях се натъкнал на удивително хабене на пари. Над 30 000 лв. за хотели, 1800 лв. за пури, както и прехвърляния на пари от сметката на федерацията в персоналната на Маджид.

 

Колко и какво е харчено от месец март насам, не се знае. В същото време върху сметката имало запор за 80 хиляди лв., защото не били плащани наеми, услуги и други На съвещание на управата Маджид споделил, че това били представителни разноски и ще върне парите. Дори към този момент превел 40 000 лв.. Затова опозицията в щангите към този момент е сезирала Районната прокуратура в София за длъжностно заграбване в особени огромни размери.

Източник: Уикенд,  crimesbg.com

Източник: kliuki.ws

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР