Неописуема трагедия отне живота на 46 туристи от Северна Македония.

...
Неописуема трагедия отне живота на 46 туристи от Северна Македония.
Коментари Харесай

СПЕЦИАЛНО ЗА ПИК! Вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски с ексклузивна информация за трагедията на Струма: Наши екипи работят съвместно с българските служби, ширещите се спекулации само вредят

Неописуема покруса лиши живота на 46 туристи от Северна Македония. Жертвите са най-вече младежи от Северна Македония, като 12 от тях са деца.

Северна Македония и България оповестиха народен печал.

Разговаряме с вътрешния министър и някогашен министър председател на Северна Македония Оливер Спасовски за нещастието.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Приемете моите откровени съболезнования, господин Спасовски. Трагедията е голяма.

- Благодаря ви доста от свое име и от името на жителите на Република Северна Македония за изразеното състрадание. Позволете ми и аз да изкажа съболезнованията си на българския народ за починалите девет души при пожара в старческия дом през вчерашния ден следобяд. Страната ни и България са дружно в скръбта за потърпевшите от трагичния авто случай на Автомагистрала „ Струма” в България, само че и в дейностите по изясняване на аргументите за автобусната злополука, разпознаването на починалите, оказването на помощ и лекуването на жертвите, за което също сме признателни.

Тази заран се обадих на българския сътрудник Бойко Рашков и го уведомих, че екип на Министерство на вътрешните работи, управителен от помощник-директора на полицията и формиран от представители на бранш „ Пътна полиция” и отдел „ Съдебно-технически експертизи и разследвания” към този момент е на път към България и е разполагаем за подкрепяне и поддръжка на българските сътрудници. Очаквам бърза и изчерпателна реакция на способените служби и имам вяра, че със взаимно съдействие скоро ще имаме отговор на всички неясноти към тази покруса.

- Каква е информацията при вас в Северна Македония за повода за злополуката? Има версии, че водачът може да е задремал. Говори се за туби с нафта в рейса...

- Свидетели сме, че за аргументите за злополуката се въртят доста версии, само че това са спекулации, които въобще не оказват помощ, а могат единствено да навредят на следствието. От друга страна, поради мащаба на произшествието, приканвам да се придържаме към следствието и констатациите на проверяващите органи. До момента знаем, че представители на няколко професионални служби от нашата страна са пристигнали в България и са предложили експертна помощ, в това число чиновници на Министерство на вътрешните работи, както и на нашата прокуратура, която ще даде на българския прокурор нужната документи. Вярвам, че скоро, в името на истината, всички ще получим формален отговор на вашия въпрос.

- Автобусът минал ли е инспекция за техническа редовност?

- Последната инспекция за техническа редовност на рейса е осъществена на 05.10.2021 година

- Имало ли е до момента проблеми с компанията транспортьор. Доколкото се знае, тя е правила постоянни транспорти Скопие -Истанбул.

- Както към този момент показах, чакам документите, която ще бъде предадена от нашите прокурори на нашите български сътрудници за осъществяване на следствената процедура, да даде отговор на всички въпроси.

- Вие с изключение на министър на вътрешните работи, сте и политик. За нещастието няма граници, етнос, вяра. Днес забравихме нашите несъгласия, нали? Може ли това да стане и в по-мирни времена.

- Историята демонстрира, че нещастията събират хората, че съседът в злощастие е по-близък от брат, без значение от вяра или етническа принадлежност. Едва тогава същинското ни човешко лице излиза на напред във времето. Трябва да имаме това поради, когато позволяваме несъгласия или недоразумения. Във времена на нещастия, войни, бедствия хората вършат невероятни неща, надминават себе си. Човешкият потенциал за възобновяване е необикновен. Бих желал да имам вяра, че тази покруса може да бъде нов източник на мощ за нас в нашите политически разговори и мощ, която ще ни води напред за общ напредък.

- Преди 17 година български деца се удавиха в река Лим. Днес македонски деца починаха в България... Съседи сме и в положително и зло поделяме страстите?!

- Загубата на всеки човешки живот е непоправима, само че когато става дума за деца... Това са изключително трагични моменти, които оставят дълбока диря в нас вечно. Емоциите са повсеместен език и би трябвало да се почитат, тъй като са достоверен израз на това кои сме ние в действителност в дълбините на нашето съществуване. Споделените страсти отново са единствено доказателство, че в последна сметка човек разчита на човек, комшия на съседа. Емпатията е нужна за построяването на по-добри междусъседски връзки, единствено по този метод можем да стигнем по-далеч до общата цел.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР