Неонатологичното отделение на МБАЛ - Шумен вече разполага с 12-канален

...
Неонатологичното отделение на МБАЛ - Шумен вече разполага с 12-канален
Коментари Харесай

Неонатологичното отделение на МБАЛ - Шумен вече разполага с 12-канален ЕКГ-апарат

Неонатологичното поделение на МБАЛ - Шумен към този момент разполага с 12-канален ЕКГ-апарат, дарен от шуменското съдружие "Златен век ".

От отделението са поискали точно сходен актуален уред, който е приспособен за деца и новородени, и има опция за запис и запазване на информация за всички пациенти. "Новият уред е извънредно нужен за диагностика на нарушавания на сърцето при новородени и недоносени бебета - относително честа патология. Много е значима също по този начин диагностиката още в първите дни на раждането им ", сподели за Българска телеграфна агенция доктор Лиляна Куздова - шеф на отделението, експерт по детски заболявания и неонатология.

По думите й преди години е имало случай на починало дете, заради неналичието на сходна съвременна инсталация, а отделението до момента е разполагало с доста остарял и амортизиран сходен уред, който не е можело да се употребява.
Представител на "Златен век " сподели, че от сдружението са научили за казуса от медиите и са решили навреме да оказват помощ на отделението, като им дарят мечтаната инсталация.

От началото на годината през отделението са минали към 1020 деца и към 33, родени в други здравни заведения. През предходната година броят на бебетата, признати в отделението е бил 1096. "Запазва се неподходящата наклонност за понижаване на броя на ражданията, а недоносените бебета - да са към 10 % от всички родени, трендове присъщи за цялата страна ", означи доктор Куздова.

Това, което е належащо още за отделението са "пациентски монитори " - извънредно значима инсталация, изключително за недоносените деца. "Те се нуждаят от непрестанно наблюдаване, защото е допустимо да има епизоди на прекъсване на дишането им, а апаратът сигнализира незабавно ", посочи доктор Куздова. По думите й цената на един подобен уред е към 2000 лв., в най-скъпия му вид.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР