"Неохим" АД завърши миналата година със загуба от 19.15 млн.

...
"Неохим" АД завърши миналата година със загуба от 19.15 млн.
Коментари Харесай

По-ниски продажби донесоха загуба от над 19 млн. лв. за Неохим

"Неохим " АД приключи предходната година със загуба от 19.15 млн. лева, демонстрират числата от неконсолидирания годишен доклад на сдружението. Резултатът е разследване от намалелите общи доходи от активността на производителя на минерални торове - с 2.8% по-малко по отношение на 2017-а. В същото време разноските за активността са нараствали с 13% на годишна база.

Намалението на продажбите през предходната година се дължи основно на срив на вътрешния пазар на амониев нитрат, който не може да бъде изцяло обезщетен със доста по-добрата реализация в страните отвън Европейския съюз, регистрират мениджърите в отчета се за активността на торовия цех. Изтъргуваните размери на амониевия нитрат бележат спад със 7.94% по отношение на 2017-а. Друга причина за неподходящия общ резултат на приходите е съществено пониженото количество, осъществено в страните от Европейския съюз. Освен размера, отрицателно е наранена и успеваемостта на продажбите заради продължаващата извънредно остра ценова конкуренция на пазара на азотни торове в страната и на интернационалния пазар, означават от компанията.

Но пък продажбите на амоняк се усилват с 12.7% на годишна база.

През тази година се чака продажбите на амониев нитрат да бъдат увеличени и да бъде доближат общ размер от 575 хиляди тона. Прогнозите за вътрешния пазар са да бъдат надхвърлени равнищата на покупко-продажбите от предходната година с към 50% и да доближат 390 хиляди тона. Очакванията са за продажби на амониев нитрат през тази година за 232 млн. лв..

За последните дванадесет месеца акциите на димитровградския торов цех са поевтинели от 46.19 лв. до 20.20 лв. за един брой.

След разпределения дял от по 0.20 лева за акция от облагата на "Неохим " за 2017 година, очевидно през тази акционерите няма да получат нищо. Поне това се вижда от дневния ред на оповестената покана за осъществяване на общо заседание на 18 юни. В дневния ред са точките за приемане на отчетите (индивуален и консолидиран) за активността през предходната година и одитираните (индивидуален и консолидиран) годишни финансови доклади за 2018-а.

Акционерите ще обсъдят препоръчаните от мениджърите контракти за дистрибуция на "Неохим " АД (като продавач) с "Евро Ферт " АД и "Бореалис Л.А.Т " ООД (Borealis L.A.T. GmbH), Австрия, като дистрибутори. Ще се прегледа и рамков контракт за продажба сред "Неохим " (купувач) и "Асенова цитадела " АД (продавач) с периодически доставки на полимерни опаковки за торовия цех.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР