Неочакваното отменяне на посещението на държавния секретар на САЩ Майк

...
Неочакваното отменяне на посещението на държавния секретар на САЩ Майк
Коментари Харесай

В Германия заговориха за разбитото на парчета приятелство със САЩ

Неочакваното анулиране на визитата на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео в Германия се трансформира в доказателство, че другарството сред страните е " разрушено на части ". До такова умозаключение е стигнал журналистът Даниел Бреслер в публикация в авторитетния немски вестник " Зюддойче цайтунг ".

Вчера Помпео ненадейно анулира визитата си в Берлин няколко часа преди срещата с канцлера Ангела Меркел и външния министър Хайко Маас. Вместо това той се насочи към Багдад.
 Майк Помпео дойде в Ирак
Майк Помпео дойде в Ирак

За визитата оповестяват държавни източници от Багдад

" В света на дипломацията има неприлично ", написа Бреслер. Но в това време има и " дебелоочие ", продължава той, като привежда за образец решението на Помпео.

" Така или другояче повече от две години след встъпването в служба на Доналд Тръмп, огромна част от това, което неотдавна беше показано като германско-американско другарство, беше разрушено на части ", установи журналистът, отбелязвайки, че към момента не е ясно какво би могло да се окаже по-важно за държавния секретер от късото посещаване в Берлин.

Самият Помпео по-късно сподели, че му се наложило да промени проектите си поради " ескалацията на дейностите на Иран ".

Същевременно Бреслер счита, че външната политика на Вашингтон при Тръмп е посвоему предсказуема: тя следва правилото, че личните ползи би трябвало да се преследват не посредством " интелигентна дипломация ", а " чрез груба властна политика ", даже и при разногласия със съдружниците.

" В доста случаи Съединени американски щати към този момент напълно не са съдружници, а врагове, против които би трябвало да се образуват съюзи ", уверен е създателят.

В същото време Бреслер показва вярата, че след слизането от власт на Тръмп Съединени американски щати още веднъж ще станат същински сътрудник и съдружник на Германия.

" Но в никакъв случай повече няма да се трансфорат в държава-гарант, на която толкоз дълго германците разчитаха ", заключва журналистът.

По-рано немският външен министър Хайко Маас разяснява, че са налице структурни промени в връзките сред Европа и Съединени американски щати , които се отразяват неподходящо върху двустранните контакти. Освен това той разкритикува външнотърговската политика на Вашингтон, отбелязвайки, че комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати заплашва Германия, а стремежът на американците да въздействат на енергийния пазар на Европейския съюз посредством наказания против Русия е недопустимо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР