Неочаквано препъни камък на днешните дебати по Бюджет 2024 се

...
Неочаквано препъни камък на днешните дебати по Бюджет 2024 се
Коментари Харесай

Детската болница скара ДПС и Възраждане

Неочаквано препъни камък на днешните диспути по Бюджет 2024 се оказа предложение, което задължава държавното управление да подсигурява проектирането, построяването и стартирането в употреба на националната детска болница.

За задачата няма обособен финансов запас в Бюджет 2024, защото парите към този момент са разпределени.

В обособена наредба от държавния бюджет обаче, който депутатите гласоподават на второ четене, бе записано Министерският съвет, по предложение на министъра на опазването на здравето, да провежда възлагането на планиране за построяването на Национална многопрофилна детска болница в София, след основаване на нужните условия и предпоставки за това.

Предложението за текста бе на Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Венко Сабрутев.

" Когато свърши публичното разискване и се открият вещните права, тогава може да тръгне и проектирането ", изясни министърът на финансите Асен Василев.

" Българска социалистическа партия ще предложи основаването на краткотрайна комисия към Народното събрание, която да следи строителството, би трябвало да сме сигурни, че процесът върви безпрепятствено ", съобщи пък Иван Ченчев.

" С включването на тази наредба страната се ангажира твърдо с построяването на болничното заведение поетапно и до дъно ", изясни ръководителят на бюджетната комисия Йордан Цонев. И обясни, че правният индивид, който се е заел да обезпечи терена, е учредителен комитет към министъра на опазването на здравето, в който са неправителствени организации и самото министерство.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов посочи, че към сегашния миг има терен за болничното заведение, който е явен и консенсусен - в Горна баня: 

" Проведена е социална поръчка, обвързвана със събарянето на постройките, които са там. След това би трябвало да се разгласи процедура за планиране на новата детска болница, по-късно се афишира и социална поръчка за създаване и строителство. Не го виждам да стане по-рано от 4-5 години ".

Той заяви, представен от Българска телеграфна агенция, че ще бъде препоръчан план на решение, с който министърът на опазването на здравето да бъде длъжен да направи одит на всичко, свършено досега по тематиката.

Васил Пандов от " Продължаваме промяната-Демократична България " добави, че парите за построяването на болничното заведение са обезпечени и налични в Здравната капиталовата компания. По думите му към сегашния миг там има разполагаем близо 90 млн. лева

По време на дебата обаче Йордан Цонев от Движение за права и свободи и ръководителят на " Възраждане " - Костадин Костадинов си размениха остри реплики. Ето част от тях:

Йордан Цонев, ръководител на бюджетната комисия, ПГ на Движение за права и свободи: " Текстът, който провокира дебата - повода за него е Движение за права и свободи и ръководителя на парламентарната група господин Пеевски. Той изиска - персонално той, да има гаранции държавни, че този развой ще се движи бързо. Това не ви ли харесва? И на мен доста работи не ми харесват, но съм задължен да ги понасям. Е, ние доста не поносим - видяхте. Ако имате нещо да ми кажете (обръща се към " Възраждане " - б.а.), заповядайте. Ако не - аз ще дойда при вас да ми го кажете ".

Костадин Костадинов, председател на " Възраждане ": " Ами ела, бе! ".

Йордан Цонев: " Ние в никакъв случай не отхвърляме такова нещо - каквото и да е - спор, пердах...каквото и да е ".

Цончо Ганев, " Възраждане ": " На първо четене това определение го нямаше, тъй като ПП-ДБ подминаха детската болница. Осъзнават ли какъв брой са жалки, че би трябвало лицето Пеевски да го вкара вместо тях. Жалки сте! Оставка! ".

Васил Пандов, ПГ на ПП-ДБ: " Темата за детската болница стартира в спор, който избрани сътрудници се пробват, може би, да извлекат някакъв политически дял от това. Но въпросът е, че, когато приказваме за детската болница, да използваме избрания като " жалки ", ми е най-малкото несвоевременно поради тематиката, поради която приказваме ".

Анрдей Чорбанов, ПГ на Има Такъв Народ: " В никакъв случай не желая тематиката да бъде политизирана. Детска болница би трябвало да има. Нас това ни тормози сега, че гласувайки бюджета, давайки парите, това дава ли гаранции, че ще се случи нещо още веднъж, откакто не страната го провежда, а НПО-та? Дали това е обикновено? Дали е обикновено да приказваме за 4-5 години? "

Атанас Зафиров, ПГ на " Българска социалистическа партия за България ": " Разбира се, че се харчат доста пари за заплати. Става въпрос за съществуващата Организационна конструкция на сдружението - " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД. Това е мястото, където се харчат многото милиони и където очевидно ще продължат да харчат милиони без никакъв резултат ".

Асен Василев, министър на финансите: " Благодаря за пламенното изявление, господин Зафиров. Пари няма планувани в бюджета, тъй като те са дадени в предходни бюджети.

Това, което което тук се поставя в този текст, не раздава пари. Този текст споделя, че най-сетне тази работа би трябвало да се свърши, с цел да могат да бъдат дадени спомагателни средства по самото създаване, с изключение на тези, които са дадени за планиране ".

Костадин Ангелов, ръководител на здравна комисия, ПГ на ГЕРБ-СДС: " В момента се входира в деловодството на Народното събрание решение, което е подписано от политическите водачи, с което здравният министър да направи одит на всичко, което е свършено досега и да го показа на Народното събрание и да показа проект за ускорено създаване на детската болница и всеки месец да рапортува пред комисията по опазване на здравето, респективно - пред Народно събрание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР