Неочаквани и мистериозни радиоактивни частици бяха открити из цяла Европа

...
Неочаквани и мистериозни радиоактивни частици бяха открити из цяла Европа
Коментари Харесай

Загадъчни радиоактивни частици в цяла Европа

Неочаквани и мистериозни радиоактивни частици бяха открити из цяла Европа предходната седмица, като специалисти към момента се пробват да намерят повода за появяването им.

Лекото нарастване на радиационните равнища е видяно от няколко измервателни станции в Европа, в това число шест в Германия, оповестява IFLScience.

Става дума за изотопа рутений-106 (Ru-106), който се употребява в медицината за лекуване на тумори, както и за извличане на сила за задвижване на спътници.

Открити са нараснали (но не вредни) равнища на този радиоактивния изотоп в Германия, Италия, Австрия, Чехия и Норвегия в интервала от 29 септември до 3 октомври, се споделя в известието, оповестено на страницата на немската Федерална работа за радиационна отбрана. Във въздуха в Холандия и Франция не са открити нараснали равнища на радиоактивно замърсяване.

В Германия рутений-106 е измерен със стойности сред няколко микробекерела и 5 микробекерела на пространствен метър (μBq / m3) въздух, което е извънредно, само че не съставлява заплаха за публичното здраве. Най-високата стойност е открита във Виена, 42 mBq / m3 (милибекерела на пространствен метър). Това също не е доста по-високо от естествения радиационен декор, защото дозата на облъчване е с към 1% по-висока.

От Холандския кралски институт за публично здраве също успокоиха обществеността, че повишените радиационни равнища нямат на практика резултат върху индивида или околната среда.

И защото нито едно от измерванията, не е посочило радиационни равнища, нездравословни или рискови за човешкото здраве, информацията за аномалията мина някак неусетно. Въпреки това, случилото се е извънредно и отговорът на въпроса на какво се дължи скокът в радиоактивността, остава тайнственост.

Говорител от немската работа обаче, твърди, че радиацията идва от Източна Европа. Точното място на източника остава незнайно, само че съгласно експертите, че най-вероятно идва от Урал, Русия. Властите не изключват и други места в Южна Русия.



И преди да ви настръхнат косите, специалистите изрично изключват опцията за повреда в нуклеарна електроцентрала. Ако казусът бе подобен, рутений-106 нямаше да е единственото радиоактивно вещество с нараснали равнища.

Нещо сходно се случи и през януари и февруари тази година, само че тогава радиоактивният детайл беше йод-131. Тогава френският Институт за радиационна отбрана и нуклеарна сигурност (IRSN) заяви за пикове в равнищата на изотопа в цяла Европа, от Испания до Финландия.



И при този случай, някои специалисти показаха с пръст към Източна Европа.

Появиха се даже някои любопитни и стряскащи клюки и теории в изданието МotherВoard, съгласно които Русия скрито е тествала тактическо нуклеарно оръжие в Арктика. Оказа се обаче, че действителността е доста по-банална и надалеч от апокалиптичния сюжет на изданието.

Експерти показват, че в случай че е имало нуклеарен опит, щяха да се записват нараснали равнища на повече от едно радиоактивно вещество. Подобно на рутений-106, йод-131 също се употребява за медицински цели и покачването най-вероятно идва от някоя фармацевтична компания за произвеждане на радиоактивни лекарствени средства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР