Неочакван обрат в пленарна зала по време на гласуванията в

...
Неочакван обрат в пленарна зала по време на гласуванията в
Коментари Харесай

Патова ситуация за субсидиите в парламента, партиите без пари догодина?

Неочакван поврат в пленарна зала по време на гласуванията в бюджета наподобява ще остави партиите без пари за следващата година.
Парламентът изпадна в патова обстановка, откакто в началото предлагането на Българска социалистическа партия за осем лв. дотация беше отхвърлено . То бе подкрепено единствено от Българска социалистическа партия и Обединени патриоти.
Против бяха 119 народни представители, 98 - " за ", шестима се въздържаха. ПГ на " Обединени патриоти " поддържаха левицата.
Предложението бе направено сред двете четения на Закона за държавния бюджет в преходни и заключителни разпореждания в Закона за политическите партии.
Оказа се, че и предлагането за един лев дотация не събра поддръжка. Движение за права и свободи не поддържаха единия лев .
В плана за държавен бюджет за следващата година държавното управление оферираше размерът на държавната дотация за един получен автентичен глас по Закона за политическите партии през 2020 година да е един лев.
При първото гласоподаване резултатът беше 103 гласа " за ", 120 - " срещу " и един " въздържал се ", с което предлагането бе отхвърлено. Последва прегласуване и ново отменяне - 104 " за ", 120 - " срещу ", един депутат се въздържа.
Към момента в стаята на ГЕРБ в Народното събрание се организира среща с финансовия министър Владислав Горанов и " Обединени патриоти ".
От своя страна финансовият министър Владислав Горанов отхвърли да разяснява пред публицисти обстановката и да каже след гласуването и неговите резултати какво ще е фактическото състояние.
" Вие от " не " не разбирате ли ", обърна се той към публицистите. При опитите да се разбере в последна сметка ще има ли дотация и какъв ще е размерът, Горанов загатна, че обстановката ще остане същата.
Народно събрание излезе в десетминутна отмора за уточняване на проблема, защото не е ясно по какъв начин ще бъдат финансирани партиите и дали ще се върне остарялото състояние от 11 лева на глас.
Движение за права и свободи се разгласи за спор сред политическите сили за разработване на модел за финансиране, който да бъде признат от обществото.
Социалистите оповестиха, че е заплашен политическият плурализъм, европейските демократически стандарти. ГЕРБ се отбрани, че са изпълнили волята на над два милиона българи, изразена на референдума.
По-рано през днешния ден пред медиите в Народното събрание ръководителят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ допусна сделка сред Бойко Борисов и Корнелия Нинова настояването на левицата за 8 лева да мине като при гласуването депутати от ГЕРБ не участват в пленарната зала.
За да няма подозрения за аритметически сметки, Йордан Цонев от Движение за права и свободи предложи поименна инспекция преди гласуването. Има 137 депутати до тук, има кворум, разгласи по средата на процедурата ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева.
Решението партиите да получават по един лев от страната за автентичен глас беше гласувано от Народното събрание още през лятото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР