Необясними загадки от древен Египет – малко цивилизации имат по-мистериозна

...
Необясними загадки от древен Египет – малко цивилизации имат по-мистериозна
Коментари Харесай

Необясними загадки от древен Египет – Топ 10 класация

Необясними загадки от античен Египет – малко цивилизации имат по-мистериозна известност от античен Египет . Но смисълът на мистериите е да бъдат позволени, като през годините са правени доста проучвания и изследвания за земите на йероглифите и свещените котки.

Но има още доста да учим за тях. Може би един ден ще открием отговорите зад следните въпроси, само че към този момент всичко, което можем да създадем, е да гадаем. Ето неща за античен Египет, които към момента не могат да бъдат обяснени.

10. Как е починал фараонът Тутанкамон

Тутанкамон е може би най-известният от всички египетски фараони, макар че умира млад. Но по какъв начин въобще умира той? За страдание същинската причина от дълго време е изгубена през вековете. Така че имаме единствено няколко прилични догатки.

През 2013 година група английски откриватели пуснаха документален филм, наименуван „ Тутанкамон: Мистерията на изгорялата мумия “. Въз основа на рентгенови фотоси на фараона през 1968 година (заедно с компютърна томография, направена през 2005 година от Върховния съвет на антиките в Египет), документалният филм разкрива, че фараонът е имал обилни увреждания на ребрата си, дружно със строшен крайник. Това предиздвикало екипа да заключи, че Тутанкамон евентуално е умрял от каляска, блъснала се в младежа.

Но National Geographic уточни други благоприятни условия. Една от опциите е да е бил ритнат от кон на каляска или е бил атакуван от хипопотам (за негово злощастие, хипопотамите тогава не са били изчезнали в Египет). Относно ребрата му – доста от тях липсват. Възможно е да са натрошени при случай, само че може и да са изкормени от иманяри по време на Втората международна война, опитващи се да стигнат до скъпите мъниста, залепени на гърдите му.

Друга допустима доктрина е изложена от професор Алберт Цинк, началник на италианския Институт за мумии и ледени хора. За Цинк, който разполага с 2000 компютърни сканирания плюс ДНК проби на фамилията на Тутанкамон, концепцията с злополуката на фараона с колесницата е съвсем невъзможна. Причината е, че той е имал проблематичен крайник и не е можел да стои прав самичък – вътре в гробницата му има 130 бастуна.

Цинк счита, че Тутанкамон най-вероятно е починал, тъй като е плод на блудничество. Родителите му са брат и сестра – и по този начин така и така слабото му тяло просто е отказало. Отделно от това Тутанкамон е страдал от малария. Това теоретично би могло да го убие, само че даже Цинк признава, че те няма по какъв начин да знаят сигурно. Засега единственото несъмнено нещо за гибелта на Тутанкамон е, че се е случила.

9. Къде е гробът на Александър Велики – необясними загадки от античен Египет

Малко хора се приближават в ръководството на целия прочут свят като Александър Велики . И въпреки всичко, за подобен прочут човек нямаме визия къде в действителност е заровен.

Списание „ Археология “ разгласява две публикации от Робърт Бианки през 1993 и 1995 година за търсенето на гробницата на Александър. Както се оказва, въобще в никакъв случай не е трябвало да има гробница – Александър е желал да бъде хвърлен в река Ефрат след гибелта си през 323 година прочие н. е. По този метод почитателите му щяли да мислят, че той се е издигнал на небето, с цел да бъде при своя господ Амон. Неговите генерали обаче предпочели да го погребат, като има 3 разнообразни места за неговото заравяне.

Първоначално, той е заровен в Мемфис, Египет. След това, през 4-ти или 3-ти век прочие н. е., тялото на Александър Велики е преместено в нова гробница, в Александрия. По-късно въпреки всичко той получил нова гробница, също в Александрия. През 215 година сл. н. е. Римският император Каракала посетил гробницата и това е последното записано нещо, което знаем за нея. По някое време гробницата евентуално е била развалена и унищожена и в този момент нямаме каквато и да е част от нея, в това число тялото на Александър . Може би Амон въпреки всичко го е отнесъл.

Към 1993 година Върховният съвет за антики признава за 140 разнообразни търсения на гробницата и тялото на Александър и всички резултати били нулеви. Над двадесет години по-късно не знаем нищо повече. Единственото нещо, за което всички са съгласни, е, че той в действителност е бил заровен в Александрия и е останал там, до момента в който гробницата му изчезнала. Което има смисъл – в случай че градът е кръстен на вас, за какво бихте желали да напуснете?

8. Какво е било първичното име на Сфинкса – необясними загадки от античен Египет

В продължение на епохи не знаехме съвсем нищо за Сфинкса. До 1817 година всичко, което можехме да забележим, беше главата му да наднича от пластовете пясък. Но от този момент, значително с помощта на напъните на археолога Марк Ленер, научихме доста за Сфинкса. Знаем кой го е построил (фараон Хефре), по какъв начин го е направил (стотици платени служащи, употребяващи голямо парче варовик) и какъв брой време евентуално е лишило (въз основа на медни и каменни принадлежности, евентуално към три години, в случай че 100 души са работили по него). Освен това обаче имаме догатки – и това е всичко.

Първо, към момента нямаме визия по какъв начин античните египтяни даже са наричали това нещо. „ Сфинкс “ е гръцки термин, който не е съществувал, когато Хефре е построил паметника си – по какъв начин той и хората му го назовават, сега е цялостна мистерия. Най-големият проблем е, че, както се показва египтологът Джеймс Алън, “ египтяните не са писали история … тъй че нямаме солидни доказателства за това, което строителите са считали за Сфинкс . ” Доколкото знаем, те го наричали Боб .

Друго нещо за Боб , което към момента ни обърква, е тъкмо това, което той символизира. Очевидно е издигнат по някаква причина – само че каква е повода, не знаем. Предполага се, че богът от онази ера Акер , се изобразявал от два лъва, пазещи входа в подземния свят. Това наподобява доста на Сфинкса, само че без втори лъв наоколо, който да удостовери тази версия, всичко, което имаме, е твърдо „ евентуално “.

7. Каква е историята към “крещящата ” мумия

Мумиите с отворени усти, изглеждащи като че ли крещят, в действителност не са нещо ново. Те даже не „ крещят “ – на доста мумии били отворени устите по време на специфични церемонии, предопределени да улеснят духовете да ядат, пият и дишат в отвъдното. Има обаче една по-специална мумия, която наподобява, че крещи. Всъщност наподобява, че е в откровена мъка и никой не знае за какво сигурно.

Според National Geographic „ Неизвестният човек Е “ е открит през 1886 година и незабавно се откроява, тъй като наподобява, че крещи от болежка. Много теории изобилстват за това по какъв начин той е умрял, само че нищо не е доказано, като се изключи че евентуално не е било красиво. Някои откриватели считат, че той може да е бил токсичен или вероятно заровен жив. Други считат, че той е бил погубен хетски принц. Археологът Боб Брайър оспорва това, казвайки: „ Няма да мумифицират този човек, в случай че са го умъртвили … ще се отърват от тялото. ” Това има смисъл – в последна сметка би трябвало да скриеш доказателствата.

Анализ от 2008 година на „ Неизвестният човек Е “ допуска, че това може да е принц Пентаур , екзекутиран за планирането да убие татко си, фараона Рамзес III . Ако е правилно, това би обяснило по какъв начин е бил заровен: завит в овча кожа, което значи, че е правил неприятни неща през живота си. Това може също да изясни за какво той няма гробова маркировка – по този метод той няма да може да се причисли към отвъдното, най-лошото допустимо наказване за античен египтянин.

Може даже да изясни за какво мумификацията му е била толкоз впечатляваща: той не е бил обезводнен, мозъкът му е бил към момента в черепа и те са изливали смола в гърлото му, а не в черепа му. Но цялата тази доктрина за това кой може да е бил е тъкмо това: доктрина. Без тестване на ДНК всичко, което ни остава, е готина история, която по някаква причина Холивуд към момента не е трансформирала във филм .

6. Какво се е случило с кралица Нефертити – необясними загадки от античен Египет

Освен Клеопатра , може би няма по-известна египетска кралица от Нефертити . Години наред тя управлявала дружно с фараона Ехнатон , до момента в който просто … изчезнала. След 1336 година прочие н. е. няма сведения за случилото се с нея. Ние даже нямаме нейната гробница или мумия, а знаем какъв брой задълбочени са били египтяните във връзка с мъртвите хора. Но не знаем сигурно – всичко, което имаме, са теории.

Една такава доктрина, както е написана от History.com , е, че тя става ко-регент с Ехнатон и трансформира името си на Нефернеферуатен . Друга концепция е, че тя сменя името си на Сменккаре и става пълностоен фараон, маскирана като мъж. Но тези теории сега нямат никаква поддръжка, с изключение на тези имена, които идват като последващи в кралската последователност, а Нефертити я няма на никое място.

Възможно е обаче в последна сметка да научим освен това за Нефертити . През 2015 година министърът на антиките в Египет оповестява, че в гробницата на крал Тут може да е открита спомагателна камера (или вероятно две) и една от тях може да се окаже криптата на Нефертити . Ако е по този начин, откривателите може би най-сетне ще открият по кое време е умряла тя.

5. Колко са камерите в Голямата Пирамида

Всички са чували за Великата пирамида в Гиза – това е единственото към момента стоящо Природно Чудо, тъй че заслужава нашето почитание. Известно време изглеждаше, че и ние знаем какво тъкмо има вътре. Имахме три камери: Кралската камера, Камерата на Кралицата и Голямата изложба. Но напълно неотдавна бяха открити още камери, което подтикна въпроса: “колко дълбоко се простира този саркофаг? ”

През октомври 2016 година откриватели от Scan Pyramids, група, която употребява способи като муография (рентгенови лъчи, основно) и термография, разкриха доказателства за две вероятни нови камери в пирамидата. Едната зад Северното лице на пирамидата и още една зад нея като низходящ кулоар. Това наподобява удостоверява това, което роботите виждат от известно време – че в пирамидата има повече от три стаи.

От 1993 година няколко дребни робота са влезнали в Пирамидата, с цел да научат какво има там. Те са снимали мистериозни изображения на тунели, които никой не е виждал, откогато са построили това нещо преди 4500 години. Въпреки че тези тунели евентуално са прекомерно дребни, с цел да бъдат от изгода, това допуска, че в Пирамидата може да има повече скрити места, в сравнение с предполагахме. И с помощта на Scan Pyramids, тази доктрина може да се окаже вярна.

4. Къде тъкмо се намира кралство Ям – необясними загадки от античен Египет

Някъде в Древен Египет, преди повече от 4000 години, е съществувало мистериозно кралство, наречено Ям. Това било богата земя на изобилието. Както е систематизирано в книгата „ Черен произход: Праисторическият генезис на Древен Египет “ от Робърт Бавал и Томас Брофи, египетският ковчежник Харкхуф загатва (в трудове върху гроба му), че се е завърнал от експедиция в Ям с някои страхотни неща. Неща като „ триста магарета, натоварени с тамян , абанос , парфюм от хекену , зърно , леопардови кожи , бивни на слонове , доста бумеранги и всевъзможни красиви дарове.

Било красиво и положително място, това се опитвал да каже.

За страдание това прелестно място Ям от дълго време е изгубено, а египтолозите даже не знаят къде е било кралството. Според Черен произход множеството египтолози имат вяра, че Ям е съществувал някъде, налично за египтяните, като на юг или на запад по долината на Нил – пустинята на север е била просто прекомерно сурова, безводна и непримирима.

Но има един огромен проблем с тази догадка: писанията на Харкхуф. В същия надпис, представен нагоре, той се похвалва, че е пътувал до Ям и назад след седем месеца. Няма метод да отнеме седем месеца, с цел да пътувате някъде „ на несъмнено място “. Баувал и Брофи пресмятат, че въз основа на скоростта на магаретата, с които е отишъл до Ям и назад, Харкхуф е пътувал най-малко 900 благи в едната посока.

3. Кой е бил заровен в Курна

През 1908 година английският египтолог Флиндърс Петри се препъва в кралско гробище, което никой до момента не е виждал. Очевидно той също е попаднал на кралските особи, за които никой не е чувал до момента, тъй като повече от век по-късно към момента не знаем кой е бил заровен там.

Както е обяснено от Националния музей на Шотландия (който сега съхранява ковчезите), екипът на Петри е ровил към Курна, Тива, когато са разкрили украсените гробове на двама души. Ковчезите са датирани към XVII или XVIII династия, което прави телата най-малко 250 години по-стари от Тутанкамон. Знаем, че едната мумия е била млада жена, а другата е била дете, евентуално нейното. И двете мумии носели скъпи бижута от злато и слонова кост, тъй че явно били значими хора. За страдание надписът, който може да разкрие кои са те, е развален. Там написа „ великата брачна половинка на … “, само че частта, в която царската персона може да се ревизира с име към този момент не е там.

Има няколко благоприятни условия, основани на времето на кралиците. За да назовем единствено няколко, тя може да е била Ха`анкхес , Нубемхат или към момента неидентифицираната брачна половинка на Рахоптеп или Иниотеф V . Имаме доста по-малко, в случай че има такива, улики за самоличността на детето. Мумиите са изложени в Шотландския музей през 2018 година, откакто новата египетска изложба е направена. Може би в близко бъдеще ще научим истината зад тези мистериозни фигури.

2. Коя книжовност на Розетския камък е вярната – необясними загадки от античен Египет

Преди софтуера за проучване на езици имаше единствено един Розетски камък и то в Египет. Изминаха десетилетия, откогато лингвистите дешифрираха трите езика на камъка – писмени знаци, антично демотичен египетски и древногръцки. Но към момента не знаем коя от трите писмености е главната. А точно коя е първата, въодушевила другите две.

Трудно е да се разбере сигурно, защото и трите са били необятно употребявани в античните египетски времена. Но специалистите се разминават по въпроса коя е „ писмеността “. Джон Рей в книгата си „ Розетския камък и възраждането на Древен Египет “ счита, че „ йероглифите са най-важните от писмеността на камъка; те са били там, с цел да ги четат боговете и по-обучените оракули “.

Доста непосредствено, нали? Иероглифите сигурно са най-забавните за изобразяване от трите, тъй че за какво да не ги извършите най-важните? Но не бързайте толкоз. Според Cracking Codes и трите са еднообразно значими. Тъй като доста египтяни говорели както гръцки, по този начин и египетски, имали имена и на двата езика, и почитали богове, които имали имена и на двата езика, има смисъл и трите писмености да бъдат еднообразно постоянно срещани. Но в случай че, както твърди Рей, боговете най-вече харесват йероглифите, кой ще спори с тях?

1. Какво съставлява Лампата на Дендера

Лампите на Дендера, даже по странните антични египетски стандарти, няма смисъл. Това е рисунка на човек, който държи нещо, което наподобява като гигантска тръба, която е по-висока и по-широка от него. И никой не знае сигурно какво е това, въпреки че по-фантастично настроените измежду нас сигурно имат някои креативен хрумвания.

Някои псевдоучени считат, че това е гигантска батерия или електрическа тръба. Ако сте обърнали внимание в учебно заведение, знаете, че античните египтяни не са имали електричество. Но това не пречи на хората да спорят, че те са имали и че човечеството просто е не запомнило за него в продължение на 3500 години.

След това имате по-традиционни, рационални египтолози, които считат, че „ Светлината “ може да бъде, съгласно Атлас Обскура, „ композиция от цвете Лотос, дирек Джед (символ на непоклатимост, символизиран от протегнатите ръце) и змия, издигаща се от цветето през утробата на Нут [богинята на небето].

Около рисунката има надписи, които допускат, че това е цвете лотос, от което ще излезе изгряващото слънце, само че е невероятно да се каже сигурно. Вероятно египтолозите са по-близо до това да са прави, в сравнение с хората с батериите. Защо да не е просто великански патладжан, спечелил локалния панаир? – това е в кръга на шегата!

Загадъчни антични изобретения без научно пояснение – Топ 10

Загадъчни антични изобретения без научно пояснение – изследвайки в Google “мистериозни антични открития ” или “необясними антични изобретения ” ще намерите десетки уеб сайтове, изброяващи сходни артефакти. За тях се допуска, че единственият вероятен отговор може да бъде извънземни, пътешестване във времето, паранормални или илюминати. Споменахме ли към този момент извънземни? Съжаляваме: те са пояснение за всичко, което наподобява твърде…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР