Необяснимата смърт на няколко млади пациенти в Националната специализирана болница

...
Необяснимата смърт на няколко млади пациенти в Националната специализирана болница
Коментари Харесай

Втори одит в болницата по хематология. Първият, когато шеф е депутатът от БСП

Необяснимата гибел на няколко млади пациенти в Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести провокира одит в здравното заведение.

Само три години преди този момент одит на Министерството на здравеопазването в тази болница открива фрапиращи нарушавания.

Дългове за 23,6 млн. лева Постоянно растяща счетоводна загуба, която към декември 2015 година стига 6 млн. лева Над четвърт милион, изхарчен за консултантски услуги и планове за поправки, които не са осъществени. Купуване на медикаменти на повишени цени. Нарушения на процедури по публични поръчки и липса на надзор по съмнителни контракти.

Всичко това е разказано в отчет на дирекция “Вътрешен одит” към Министерството на здравеопазването за нередности в Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести (НСБАЛХЗ) в София. Документът, с който “24 часа” разполага, е от юни 2016 година Проверката е за интервал от януари 2014 година до края на декември 2015-а. Тогава болничното заведение се ръководи от професор Георги Михайлов. Той е в съвета на шефовете до май 2017 година, когато е определен за народен представител от Българска социалистическа партия и става зам.-председател на парламентарната комисия по опазване на здравето.

Предизвиканият нов одит месеци по-късно след неразбираемата гибел на младите мъже пациенти, демонстрира резистентност на проблемите в националната профилирана болница, които не са били решени с години, оповестява "24 часа ".

Предишният отчет от одита е подписан персонално от проф. Михайлов, само че нищо не се случва - нито са отстранени нарушаванията в болничното заведение, нито са спазени рекомендациите.

Изключително тежкото финансово положение на болничното заведение и неприятното ръководство се виждат и от годишните финансови доклади на сдружението, което е 100% благосъстоятелност на Министерството на здравеопазването.

“Счетоводната загуба от 6 млн. лева се образува от реимбурсирането на медикаменти от РЗОК”, е оправданието на тогавашния изпълнителен шеф Георги Михайлов в документално мнение до инспекторите. Посочва, че през 2015 година за медикаменти са изхарчени 14,5 млн. лева, което било с 6,7 млн. лева по-малко, в сравнение с през 2013 година и оттова се формирала счетоводната загуба. Тази разлика се дължи на измененията в лекарствената политика, осъществени през 2015 година

“При лекуването на пациенти с малигнени хематологични болести са употребявани генерични лекарства, което докара до забележителна спестовност на средства и надлежно до понижаване на приходите от РЗОК”, изяснява Михайлов шокиращата загуба.

В одита обаче са разказани фрапиращи случаи на занемареност и съмнителни контракти. Въпреки загубите и задълженията за десетки милиони 264 хиляди лева се превеждат на външни компании по контракти за съвещания и планове, които в никакъв случай не се случват, а също така са и ненужни.

На 7 май 2014 година от болничното заведение желаят от министъра на опазването на здравето да отпусне 525 хиляди лева, с които да се създадат пристройки.

Няма решение на едноличния притежател на капитала, нито такова на общото заседание на болничното заведение. Въпреки това 3 месеца по-рано към този момент е подписан контракт за осъществяване на проучвателни и планови работи с компанията “АС и СА”. Не е извършена социална поръчка. По контракта от бюджета на болничното заведение са преведени 23 520 лева когато инспекторите желаят документите по договорката, не получават приемно-предавателните протоколи, на чието съображение е осъществено заплащането.

Проектирането по документи на пристройка не стопира дотук. На 5 дати през април 2014 година са подписани 5 контракта с друга компания - “Идеес” ЕООД. Предметът на контракта е същият - изследване и план на пристройка. Всички контракти са на стойност 120 хиляди лева И в този случай няма социална поръчка. През октомври болничното заведение заплаща още 44 хиляди лева на компания "Идеес ", само че не излиза наяве дали е по някой от 5-те контракта. По всички тях няма приемно-предавателни протоколи за заплащанията, нито документи за свършена работа.

Собственикът на “Идеес” ЕООД не е инцидентен, сподели инспекция на “24 часа”. Това е Евгени Савчев - предприемач, претендент за народен представител от Движение за права и свободи през 2014 година и представител на партията за локалния избор от 2015-а.

В одитния отчет на Министерството на здравеопазването са разказани и редица съмнителни контракти за консултантски услуги с други компании - всички по близо 24 хиляди лева Няма документи за осъществена работа, няма и прелиминарен надзор за правомерност. Един от договорите е за усъвършенстване на работата на болничното заведение, което по този начин и не се случва в този интервал.

“Извършвани са проучвателни и планови работи и консултантски услуги, за което са заплатени 264 872 лева със средства на болничното заведение, след което не са подхванати дейности за тяхното приложение в практиката и дотъкмяване на започнатото посредством строителство, ремонт, реорганизация, усъвършенствания.

Изразходваните средства не са съобразени с тежкото финансово положение на сдружението и невъзможността за осъществяване на проектите”, написа в отчета на инспекторите.

Един от най-неизгодните контракти на болничното заведение по хематология е с “Оварас Вендинг” на предприемача Ленет Чакър, наследник на първата жертва на бандата на Наглите Мехмед Чакър, който беше похитен през 2007 година

Договорът е за монтиране на система от тв приемници във всички болнични стаи. Подписан е още през 2004 година със период на деяние 7 година През годините е удължаван няколко пъти с анекси, а в него написа, че след края на контракта собствеността на тв приемниците ще бъде трансферирана на болничното заведение.

Към края на контракта през 2015 година, когато шеф продължава да е Георги Михайлов, болничното заведение още веднъж продължава да заплаща, без да получава благосъстоятелност върху тази техника.

През всички години на деяние на контракта облагата е отивала само за “Оварас Вендинг”, а болничното заведение остава без доходи, откриват инспекторите.

Освен парите, изхарчени за съмнителни консултантски услуги и планиране, инспекторите са изследвали и директната активност на болничното заведение. От документите, които откриват, излиза наяве, че са купували медикаменти на много по-високи цени от контролираната цена на позитивния лекарски лист.

Само за 2 година болничното заведение по хематология е пазарувала медикаменти за 60 хиляди лева, които действително костват 36 хиляди лева, се вижда от фактурите.

Като образец е обещано лекарството Вacteripime. Флаконът от 1 г е купуван за 11,40 лева с Данък добавена стойност, а контролираната стойност по позитивния лекарски лист е 6,83 лева

Одиторите регистрират сключването на още контракти, които дефинират еднопосочно като неизгодни за болничното заведение. Един от тях е “Евролекс Консултинг” ООД за правни услуги. Срокът на контракта е 2 година, а цената му – 86 хиляди лева без Данък добавена стойност.

В контракта няма размер на дейностите, които би трябвало да се извършат, брой мнения или съвещания, поради които да се заплати.

Договорите не са сключвани за осъществяване на съответно предоставена задача, само че е посочено твърдо месечно заплащане - 3600 лева без Данък добавена стойност, без значение дали е свършена някаква работа.

Всичко това при изискване, че има и различен сходен контракт с друга компания със същия предмет.

Точно 30 са рекомендациите за възстановяване на активността на болничното заведение в отчета по всички нередности. 27 от тях са преценени като такива с висок риск.

Всички са признати от изпълнителния шеф Георги Михайлов без забележки.

Нова инспекция поради гибел на 5-има млади мъже в клиниката

Сигнал на 5 почернени фамилии до Министерството на здравеопазването става повода за нов одит в Специализираната болница по хематология, демонстрира следствие на Миролюба Бенатова в Нова телевизия.

Семействата желаят да схванат къде се къса нишката в системата на лекуване на кръвни онкологични болести у нас. В последните няколко месеца умират трима млади мъже на възраст от 21 до 40 година Родителите им стартират да пишат тъжби до всички институции и да описват историите си. Те имат вяра, че синовете им можеше да са живи, в случай че организацията в клиниката по хематология, интервалът след тежките химиотерапии и хигиената, не са такива, каквито са сега.

Докладът на медицинския одит посочил, че болничното заведение има организационни проблеми, които не са отстранени макар предходни наставления. Резултатите от инспекцията са при управлението на Министерството на здравеопазването.

Починалите млади мъже са диагностицирани с разнообразни хематологични болести, които се повлияват от известните лечения. Лекувани са по по този начин наречения “златен стандарт”. Повлияли са се позитивно от вливанията и са получили затруднения след последните етапи на лекуването. Те са диагностицирани, лекувани и умират в границите на по-малко от година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР