Необратими и дори катастрофални последици за хората и планетата ще

...
Необратими и дори катастрофални последици за хората и планетата ще
Коментари Харесай

Шест основни опасности пред човечеството

" Необратими и даже пагубни последствия за хората и планетата " ще се окажат неизбежни, в случай че един път разрушените световни екосистеми не могат да бъдат възобновени, се споделя в новия отчет на Института за околна среда и човешка сигурност към Университета на Организация на обединените нации (UNU-EHS).

От изгубването на скотски типове, през дефицита на вода, до заплахата от галактическите боклуци – съществуват редица основни опасности, които заплашват бъдещето на света. Последиците биха могли да са необратими, в случай че човечеството не промени своята досегашна линия на развиване.

Критични точки за човечеството

" Чрез несъразмерната употреба на водните запаси, заличаването на природата и биоразнообразието, замърсяването - както на Земята, по този начин и на галактическото пространство - ние се приближаваме рисково покрай границата на няколко сериозни рискови точки ", предизвестява Джек O'Конър, главен създател и водещ специалист на UNU.

До сходна обстановка се стига, когато една система към този момент не е в положение да защищава в задоволителна степен от опасности и да извършва дадени функционалности, се показва в отчета. " Действията ни заплашват тези значими буферни механизми, от които ние сме изключително подвластни ", разяснява и Зита Себесвари, която също е измежду създателите на отчета.

Екологичните бедствия от последните години - суши, наводнения и урагани - ясно са показали това, счита тя. В отчета са разпознати шест съществени риска. Това са все по-голямото изгубване на биологични типове, изчерпването на подпочвените води, топенето на ледниците, галактическите боклуци, непоносимите горещини и загубата на икономическа сигурност. 

Изчезване на типове

Изчезването на съответен скотски или растителен тип води до последствия и за другите типове. Тексаската костенурка да вземем за пример копае дупки, които се употребяват от повече от 350 други скотски типове за скривалища, места за размножаване или като аварийно леговище при рискови температури. Ако костенурката изчезне, останалите типове също стават застрашени. Докладът предизвестява още, че в случай че дадена екосистема загуби няколко изключително мощно свързани между тях типове, тя се срутва.

Загуба на водни източници

Източниците на питейна вода стават все по-оскъдниСнимка: John Wessels/AFP

Друг проблем е изчерпването на подпочвените води. От повече от половината огромни вододайни райони в света се извлича повече вода, в сравнение с може да бъде възобновена по натурален път. Докладът предизвестява, че поради това водни източници могат да пресъхнат. Тази сериозна точка към този момент е била достигната в Саудитска Арабия.

Топене на ледници

Заради световното стопляне ледниците по света също се топят двойно по-бързо, в сравнение с през последните 20 години, се твърди в отчета. Това води до обилни последствия за водоснабдяването в доста райони, се отбелязва в отчета, което може да докара и до дълги интервали на засушавания.

Внимание - галактически отпадък!

Опасности дебнат и от Космоса. " Космосът има проблеми с отпадъците ", се показва в отчета на учените: " Това е по този начин, тъй като нефункциониращите спътници биват оставяни в орбита към Земята ". И защото тези тела се движи със скорост от над 25 000 км/час, даже и малко парче от галактическия отпадък него може да аргументи големи вреди при конфликт. Заради това и Международната галактическа станция, и спътниците, намиращи се в редовност, ще са принудени в бъдеще да вършат постоянни маневри, с цел да заобикалят сходни конфликти. А това крие опасности.

Непоносими горещини

Затоплянето на климата води до размразяване на леднициСнимка: David Goldman/AP Photo/picture alliance

Докладът показва, че измененията в климата ще предизвикват непоносими горещини във от ден на ден райони на света. В някои от тях към този момент са достигнати температури, при които хората мъчно могат да работят и живеят навън. А в бедните райони на света охлаждането с климатици и вентилатори е налично само за богатите.

Загуба на икономическа сигурност

Колкото по-тежки стават бедствията, толкоз по-скъпи стават застраховките против тях, до момента в който в един миг те се оказват и недостъпни. Това понижава икономическата сигурност на хората.

Докладът показва, че решенията, които се ползват през днешния ден, са съсредоточени върху това да се забави достигането на сериозните точки, вместо върху същинското справяне с първопричините.

" Действията ни са лимитирани единствено до сегашното ", счита Зита Себесвари. " Твърде малко се мисли за бъдещите генерации. " Авторите изброяват доста вероятни стъпки за усъвършенстване на обстановката, в която се намираме. Като цяло е належащо повече да се зачита природата и нейното възобновяване, както и това тя да бъде възприемана като световна система от взаимосвързани елементи, " в която ние, хората, сме единствено един дребен детайл ".

****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР