Необоснованото увеличение на минималната работна заплата ще има проинфлационен ефект

...
Необоснованото увеличение на минималната работна заплата ще има проинфлационен ефект
Коментари Харесай

Масово фирмите ще прехвърлят ръста на минималната заплата върху цените

Необоснованото нарастване на минималната работна заплата ще има проинфлационен резултат и ще докара до по-високи цени на редица стоки и услуги. Това съобщи управлението Българската стопанска камара по време на представянето на годишната анкета измежду своите членове - 800 микро, дребни, междинни и огромни компании. 

На първо четене в Народното събрание депутатите гласоподаваха следващата година минималната заплата да е не по-малко от 50% от междинната за страната, което значи растеж от сегашните 710 лева на към 850 лева. 

Почти половината интервюирани компании декларират, че ще калкулират този спомагателен разход към цените на стоките и услугите. 18% от интервюираните заявяват, че растежът на МРЗ не би им основало проблем, а други 18% споделят, че ще могат да си разрешат единствено нарастване на заплатите на наетите на МРЗ и ще запазят равнището на останалите хонорари. За 16% от участниците в анкетата насилственото нарастване на всички работни заплати е непостижимо и това ще докара до съкращения на личен състав.

" Минималната работна заплата не би трябвало да е нито прекомерно висока, нито прекомерно ниска. Има редица браншове, които не са наранени и за тях минималната работна заплата не е въпрос. Проблемът е, че на минимална работна заплата работят главно в бранша на услугите, а там са и най-вече работните места, които изискват нискоквалифициран труд. Автоматичното обвързване на минималната със междинната, обвързва двете величини да се тласкат една друга нагоре. Това е едно изкуствено увеличение, което не е основано на икономическия резултат, не е създадено, не е направено ", разяснява Мария Минчева, зам.-председател на БСК. Според камарата предложението на служебното държавно управление - нарастване на минималната работна заплата на 770 лева,. е по-приемлив вид за бизнеса.

Мнозинството от интервюираните компании дават отрицателна оценка за бизнес климата и положението на личните се компании. Започналото през 2021 година възобновяване след коронавирус пандемията е прекратено през 2022 година и страната ни още веднъж е изпаднала в рецесия - поради войната в Украйна и последвалите енергийни проблеми, както и заради политическата неустойчивост, демонстрира анкетата.
Подобряване на бизнес климата виждат едвам 11% от интервюираните и единствено 10% от интервюираните не усещат отражението на високите енергийни ценови равнища. За останалите 90% те основават съществени проблеми, което ги принуждава да усилват крайните цени на продукцията си (63%), да редуцират други разноски (41%) и личен състав (14%), а всеки втори се оплаква от понижение на поръчките и клиентите.

Липсата на работна ръка (73%) и постоянно изменящата се нормативна уредба (60%) не престават да са най-големите спънки пред бизнеса. Бюрокрацията, регулаторната тежест и неналичието на е-правителство (59%) е третият най-често посочван минус на бизнес средата у нас.

Военният спор в Украйна се е отразил най-негативно по линията на нарушените вериги на доставки за 47% от компаниите. Една трета от интервюираните обаче показват, че не са почувствали значително отражение от войната върху своя бизнес. А 13% от интервюираните регистрират даже положителен резултат - увеличени индустриални размери, по-високи доходи и нови пазари, както и достъп до дипломиран личен състав в лицето на украинските бежанци. 

Забелязва се понижение на интереса към присъединяване в публични поръчки през последните три години - едва 14% от
интервюираните са взели участие в сходни състезания. С това се изяснява и посоченото понижаване на неточните и противозаконни практики в областта на публичните поръчки, най-много сериозният спад на голословните обжалвания и подмяната на подизпълнители. Все пока се запазва високият % на преднамерено сложени условия в поръчките, които устойват съответен реализатор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР