Необосновано и нечестно е налагането на санкции от страна на

...
Необосновано и нечестно е налагането на санкции от страна на
Коментари Харесай

ЕВН ще плаща общо 10 млн. глоба

Необосновано и непочтено е налагането на наказания от страна на КЕВР и Комисия за защита на конкуренцията, счита електроразпределителното сдружение ЕВН (EVN).

Според ЕРП-то, става въпрос безусловно за неуместен случай. КЕВР е наложило общо 6 млн. лв. санкция поради два случая на промяна на самостоятелни електромери, в които не са изпълнени законови разпоредби - съобщение на притежателя по подобаващ път. Първият случай е във вилна зона, а вторият - в Ямболско. За всеки от тях глобата е по 3 млн. лв.. Специално за случая във вилна зона от EVN не са съумели да обезпечат двама самостоятелни външни очевидци, които да свидетелстват, че сдружението е направило всичко допустимо, с цел да уведоми притежателя. Имало е единствено един външен очевидец и това е дало съображение за тъжба. А сметката, за която става въпрос, е от по 25 лв.. Подобен е и вторият случай - отново с изчезнал автограф на най-малко още един самостоятелен очевидец, като там сдружението е показало остарелия електромер на засегнатия притежател, с цел да се увери, че няма надписване, само че той все пак е обжалвал. Съответно, от EVN считат, че санкция от по 3 милиона лв. за изчезнал автограф е прекомерно висока.

Представителят на сдружението Чемширов изясни, че през 2013 година компанията е имала няколко такива случаи, само че оттогава е взела всички нужни ограничения, с цел да няма сходни нарушавания. От EVN са безапелационни, че когато техни представители са посетили двата адреса, там не е имало притежател на електромерите и са оставени уведомителни писма. В тях се споделя, че при повторното идване клиентът би трябвало да обезпечи представител, с цел да бъде осъществена подмяната. Но и при второто посещаване подобен представител не е бил обезпечен.

От компанията показват, че и двете решения са издадени в непосредствена непосредственост до коледните празници, тъй че срокът за обжалване е оптимално къс. Освен това, съгласно EVN, КЕВР на процедура смята тези нарушавания за нарушавания, които постановат най-строго наказване, тъй като са от темперамент, неприемлив за обсега на лицензията. От сдружението обаче допускат, че в случай че да вземем за пример спрат тока нацяло обитаемо място без съображение, санкцията ще е същата - тъй като е от най-високата допустима степен.


Втората санкция за ЕВН е на стойност съвсем 4 милиона и е наложена от антимонополния регулатор - Комисия за защита на конкуренцията. Тук, с изключение на EVN, е глобен и ЧЕЗ. Комисия за защита на конкуренцията обявиха, че двете електроразпределителни сдружения са злоупотребили с монополно състояние .

От ЧЕЗ също се опълчиха на решението.

„ ЧЕЗ България “ ЕАД, „ ЧЕЗ Трейд “ ЕАД и ЧЕЗ а.с. не са направили нарушавания на Закона за защита на конкуренцията . „ ЧЕЗ Електро България “ АД и „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД също извършват своята активност в сходство с всички условия на законодателството, се показва в изказване на управлението на групата на " ЧЕЗ " в България, изпратено пресцентъра на компанията.

" Във връзка с Решение № 1475 от 14.12.2017 година на Комисията за защита на конкуренцията, по отношение на твърдени нарушавания на „ ЧЕЗ Електро България “ АД и „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД на Закона за защита на конкуренцията, следва Решението да бъде получено по надлежния ред. Ръководствата на двете сдружения ще се срещнат детайлно с неговото наличие и ще го проучват, разясняват от сдружението.

" В Решението се постановява, че „ ЧЕЗ България “ ЕАД, „ ЧЕЗ Трейд “ ЕАД и ЧЕЗ а.с. не са направили нарушавания на закона за защита на конкуренцията. Заявяваме, че „ ЧЕЗ Електро България “ АД и „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД също извършват своята активност в сходство с всички условия на българското и европейското законодателство и отхвърляме изказванията за осъществени нарушавания на закона за защита на конкуренцията. Ръководството на Групата ЧЕЗ в България ще предприеме всички планувани в Закона дейности , с цел да бъдат предпазени ползите на сдруженията, на техните клиенти, акционери и чиновници ", се споделя още в позицията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР