Необичайното засушаване доведе до извънредно ниски нива на язовирите, което

...
Необичайното засушаване доведе до извънредно ниски нива на язовирите, което
Коментари Харесай

Кейптаун е първият голям град, който може да остане без вода

Необичайното засушаване докара до изключително ниски равнища на язовирите, което накара управляващите да дефинират Day Zero - денят, в който равнищата на язовирите ще паднат под 13.5%, което ще наложи прекъсване на водоподаването

© Mike Hutchings Още по тематиката
Природните бедствия ще костват на застрахователите 95 милиарда $ за тази година

2017 година е измежду трите най-топли години, откогато се води статистика
7 ное 2017
Китай публично призна за заканите от климатичните промени

Освен на здравето замърсяването вреди на зърнената годишна продукция и на огромните инфраструктурни планове
23 мар 2015 Катастрофална суша е обхванала най-южните елементи на ЮАР и Кейптаун е изправен пред избор – ограничение потреблението на вода или изсъхнал режим. Градът е изправен пред най-сериозния изсъхнал интервал за последните 100 години. Необичайното засушаване докара до изключително ниски равнища на язовирите, което накара управляващите да дефинират Day Zero - денят, в който равнищата на язовирите ще паднат под 13.5%, което ще наложи прекъсване на водоподаването. Засега тази дата е 22 април и е седмица по-рано от предвижданията - 29 април.

" Кризата не е в бъдещето, към този момент сме дълбоко в нея ", разяснява професорът в Центъра за ръководство на околната среда към University of the Free State в Южноафриканската република Антъни Търтън. Според него казусът е артикул на рискова суша, траяла повече от предстоящото, и това, че водоснабдителната система в Кейптаун не е готова да издържи на сходни сурови климатични условия, написа Quartz.

Въпреки подхванатите ограничения, включващи понижаване на налягането на водата и възбрана за потреблението й навън, жителите на Кейптаун към момента употребяват към 78 млн. литра вода повече от избраната цел.

Сушата е резултат на световното стопляне, като измененията на климата значат за района по-малко дъжд и по-дълги сухи интервали. По принцип шансът подобен прелом да се случи е " един път на хилядолетие ", настояват експерти, като нито една водоснабдителна система по света не е проектирана да поддържа естествена оперативна активност в сходна среда.

По думи на Пьотр Волски, хидролог към Climate Systems Analysis Group, тази наклонност единствено ще се ускори с напредването на века и ситуацията в допълнение ще се усложни.

Невиждана суша

Сушата в региона към Кейптаун доближи до пагубни равнища, откакто дъждовният сезон завърши през септември и беше изчислено, че водата в язовирите няма да е задоволителна за естественото битие на жителите до идващия подобен интервал през май-юни 2018 година

Засега решението на администрацията се свежда само до ограничение на потреблението, само че съгласно експертите това е единствено краткосрочно решение. Жителите са посъветвани да употребяват не повече от 87 литра вода дневно за човек, като това ограничаване се чака да се трансформира в норма за четиримилионния град. За съпоставяне, това количество вода е задоволително за четириминутен душ с естествена душ-слушалка и осемминутен с нискодебитна.

Имайки поради, че сушите се чака да станат по-чести и по-дълги, специалистите считат, че водоснабдителната система би трябвало да се промени по метод, който да я направи по-устойчива на новите условия. Те оферират да се употребяват водоизточници като обезсоляване на морска вода, да се преработва употребена вода и да се извлича подземна. Това са практики, които си ползват в други страни, изпитващи сходни проблеми, като Израел да вземем за пример.

Разбира се, потреблението на нови източници за рандеман на питейна вода е обвързвано и с по-големи финансови разноски, различен главен проблем на района. Целта на администрацията е да позволи казуса с водата, като това не излезе прекомерно скъпо на потребителите.

Добър образец

Кейптаун и Южна Африка са единствено един от многото образци за проблеми с водоснабдяването вследствие на сушата. Израел е един от най-хубавите образци за справяне с проблемите с дефицита на вода. В страната се преработва цялата отпадна вода, като 75% от нея се употребяват наново за напояване в селското стопанство. Освен това обезсоляване на водата от Средиземно море обезпечава още през 2011 година към една четвърт от потребностите на прясна вода.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР