Необичайно висок брой грешки отчетоха от ЦИК в протоколите. 2757

...
Необичайно висок брой грешки отчетоха от ЦИК в протоколите. 2757
Коментари Харесай

Рекорд: Всеки пети протокол на тези избори е бил сгрешен

Необичайно висок брой неточности регистрираха от ЦИК в протоколите. 2757 протокола от секционните изборни комисии са сбъркани. В тях се съдържат 14 714 неточности. Данните демонстрират, че 22% от протоколите, или всеки пети, са били сбъркани.Става дума за противоречие сред протоколите от СИК и данните, въведени в РИК.

Българска национална телевизия ревизира за какво се стига до неточности и какво тъкмо считат членовете на секционните комисии.

Хората от комисиите е трябвало да съберат първо всички гласове общо получени, с цел да могат да получат целия резултат – през два реда да събират цифри. След което да ги попълнят в точка 7.1. Когато съберат всички през три реда в тези 4 страници, би трябвало да съберат и хартиените бюлетини, те също се падат през 3 реда на тези 4 страници, и да ги попълнят още веднъж в първата страница. Същото да създадат и за машинните “, изяснява Ива Лазарова, която е наблюдаващ на изборите у нас от 14 години.

Според нея това са и едни от най-сложните протоколи на избори до момента, съпоставени с тези от април 2021 година, когато още веднъж имахме смесено гласоподаване. Но с една голяма разлика – тогава машинните бюлетини не се брояха от комисията.

Отново се смятаха данните от хартиеното и машинното гласоподаване, само че тогава машината излизаше с протокол, който смяташе машинните гласове и техния избор.

„ Този път, макар че не се пресмятаха преференциите, хората от комисиите нямаха право да преписват данните от машинния протокол и трябваше да сумират хартиените и машинните бюлетини в няколко параграфа. Това беше спомагателна причина за неточности “, добавя Лазарова.
Данните на ЦИК ясно демонстрират големия брой неточности в този момент и през април 2021 година, съпоставени с изборите от 2 октомври, когато гласувахме единствено с машини.
Според Цветозар Томов от ЦИК проблемите не са съображение за анулиране на вота. Той припомня, че членовете на СИК са партийни оферти и няма условие за учебен ценз. Ако тези неточности обаче се повторят, те биха могли да основат проблем на локалните избори.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР