Необичайно топлото време тази есен предизвика масово нападение на житни

...
Необичайно топлото време тази есен предизвика масово нападение на житни
Коментари Харесай

Мухи нападат пшеницата в Добрич заради необичайно топлото време

Необичайно топлото време тази есен провокира всеобщо нахлуване на житни мухи в масивите с пшеница в Добричка област, оповестиха специалисти на среща със аграрни производители, проведена от регионалната дирекция "Земеделие ".

В района обичайно се отглеждат най-вече площи в страната със зърнената просвета, като през новата стопанска година полетата доближават 1 245 000 декара.

В доста от обследваните масивите 2-3 на 100 от посевите, а някъде и до 10 на 100 са нападнати от житни мухи, разясни ръководителят на отдел "Растителна отбрана " в Областната дирекция по сигурност на храните Дарина Василева.

По думите й са установени и обособени площи, в които до 30 на 100 от растенията са нападнати от вредителя. Василева разяснява, че появяването на житните мухи се следи в масиви, в които пшеницата е засята по-рано. В полета с есенници е открита и кафява наслойка, като на обособени места е доближат даже прагът на икономическа вредност - изумени са пет на 100 от посевите.

Боядисаха крави като зебри, с цел да не ги хапят мухите

Според учени от Добруджанския аграрни институт самобитен контейнер за разпространяване на болестите са така наречен зелени площи - оставени за зелено наторяване по стратегия за екологична устременост. Тези полета не могат да се третират с препарати и би трябвало бъдат изорани след средата на декември.

Професор доктор Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури " в научната база предизвести, че, в случай че в околните дни температурите не паднат, болестта ще тръгне към нови площи с есенници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР