Необичайно тежките наводнения във Венеция, пожарите в Австралия и дори

...
Необичайно тежките наводнения във Венеция, пожарите в Австралия и дори
Коментари Харесай

Обратното броене започна: климатичните промени вече вредят на цяло поколение деца

Необичайно тежките наводнения във Венеция, пожарите в Австралия и даже появяването на чума в Китай тази седмица бяха обяснени с климатичните промени, а учени предизвестиха, че световното стопляне може да обремени бъдещите генерации с заболявания за цялостен живот.

Венеция разгласи изключително състояние в сряда след " апокалиптични " наводнения, залели разположения в лагуна град. Под вода се оказаха нейната историческа базилика, площади и многовековни здания.

" Това е резултат от климатичните промени ", писа в " Туитър " кметът на града Луиджи Бруняро. Градски артерии се трансфораха в бурни потоци, каменни балюстради бяха изпочупени, лодки бяха изхвърлени на брега, а вързаните гондоли - потрошени, откакто приливът в лагуната доближи отметката от 187 см - най-високото ниво след върха от 194 см през 1966 година Повишаващото се равнище на водата се трансформира в непрекъсната опасност за туристическата перла. " Венеция е на колене ", сподели Бруняро. " Щетите ще надвишават стотици милиони евро. "

На другия завършек на света елементи от Австралия тази седмица бяха опустошени от горски пожари. Четири души починаха, а жителите на цели селища бяха принудени да се избавят с бягство от пламъците.

От 2016 година насам елементи от северните и вътрешните региони на щата Нов Южен Уелс, наред с южните региони на Куинсланд, са обхванати от суша, която, съгласно Метеорологичната работа, се дължи отчасти на нарасналата температура на морската повърхнина, което (на собствен ред) въздейства върху режима на преваляванията.

През последния век се увеличи и температурата на въздуха, което прави още по-тежки сушите и пожарите.
Но връзките сред климатичните промени и рисковите прояви на времето в Австралия се трансфораха в политически футбол. Правителството, което е покровител на въгледобивната промишленост, е според, че би трябвало да се лимитират нездравословните излъчвания, само че в това време твърди, че по-силни екологични ограничения ще съсипят стопанската система. Това опълчва страната на нейните прилежащи островни тихоокеански страни, които са изключително уязвими от по-високите температури и повишаващото се морско ниво. Загрижеността за ефикасни (екологични) ограничения в световен проект се ускори, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отхвърли от интернационалното Парижко съглашение за ограничение нс климатичните промени и предприе стъпки към отвод от отбрана на околната среда.

Тръмп и бразилският президент Жаир Болсонаро са измежду малцината международни водачи, които обществено слагат под подозрение казаното от науката за климатичните промени, макар опустошителните пожари в личните им страни - в Калифорния и в басейна на Амазонка, които еколозите най-малко отчасти отдават на световното стопляне.

Чумата

Докато политиците спорят, нарастват опасенията от резултата на един по-топъл свят върху човешкото здраве. Здравните управляващи в Китай оповестиха за рядка поява на белодробна чума поради два случая, доказани в Пекин тази седмица. Двама души са се заразили в провинция Вътрешна Монголия, където има трагично увеличение на популацията на гризачи вследствие на продължителното засушаване, усложнено от климатичните промени, настояват локални медии.

Миналото лято територия с размера на Холандия бе изумена от този тип чума, наричана и " плъхова ".

Последствията за здравето в по-широк набор са съществени. Медицинското списание " Лансет " разгласява тази седмица проучване, съгласно което климатичните промени към този момент повреждат човешкото здраве посредством увеличение на броя на рисковите климатични феномени и съпътстващото мощно замърсяване на въздуха. В един по-топъл свят нарастват рисковете от дефицит на храни, инфекциозни заболявания, наводнения и рискови горещини. Ако не бъде направено нищо, последствията могат да обременят цяло потомство със премеждия и заболявания през целия живот на хората, настояват учените.

" Особено уязвими към здравните опасности, свързани с климатичните промени, са децата. Техните организми и имунни системи са към момента в развой на развиване, което ги прави по-податливи на болести и екологични замърсители ", споделя Ник Уотс - един от учените, направили изследването на " Лансет ", озаглавено " Здравето и климатичните промени: назад преброяване ".

Увреждането на здравето в ранното детство е " трайно и всестранно ", предизвестява той, и води до последици за цялостен живот.

" Ако не се подхващат незабавни дейности от всички страни за понижаване на нездравословните излъчвания, напредъкът в благоденствието и междинната дълготрайност на живота ще бъдат изложени на риск и климатичните промени ще предопределят здравето нацяло едно потомство ", сподели ученият на показване на изследването в Лондон. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР