Необичайно погребение на две човешки тела и на два обезглавени

...
Необичайно погребение на две човешки тела и на два обезглавени
Коментари Харесай

Откриха необичайно погребение от Средновековието на хора и коне с отрязани глави в Пловдив

Необичайно заравяне на две човешки тела и на два обезглавени коня откриха археолозите Елена Божинова и Камен Станев по време на избавителни разкопки в къщата на Степан Месробович в Стария град.

„ Открихме една яма от Късното средновековие – 14. век, в която бяха положени два човешки скелета и два коня с отрязани глави. Тепърва ще вършим разбори на обстановката, само че тя няма аналог при други разкопки в града. Ще би трябвало да я впишем в някакъв подтекст - дали става въпрос за някакви приходящи племена, или обичаи. Предстои да се създадат проучвания и на човешките скелети и на тези на конете”, споделя археологът Стоян Иванов, заместник-ръководител на разкопките.

Те са записали и осем християнски погребения.

„ Има възрастни човеци, а в най-северната част на некропола са положени деца. Вероятно става дума за зона за детски погребения. Не е извънредно в тези столетия заради високата детска смъртност. Става дума за 4 до 6 в., а настрана може би и от 12-13 в.”, описват археолозите.

Има и още едно заравяне, при което тялото е положено и покрито с керемиди, само че то занапред ще бъде разкрито.

В момента те работят в лимитирана повърхност, само че към този момент са разкрили структури от Средновековната, Елинистическата, Римската и Бронзовата столетия.

„ Освен битови и занаятчийски постройки от Средновековието и Римската ера, това което най-вече прави усещане, е паметно огнище от късния елинизъм или от ранния римски интервал от 1. в. Украсено е с нереални изображения, само че е непокътнато много неприятно и не можем да възстановим цялата композиция”, споделят още от екипа на Елена Божинова.



В непосредственост до есхарата е намерено гърне, в което са положени главан на овен или гозел с рогата, глинена лампа с красиво изображение евентуално на господ Дионис, дребна чашка и монета.

" Става дума за обред, който е обвързван с паметното огнище ", разяснява Елена Божинова.



Археолозите са разкрили и кирпичена постройка, евентуално от бронзовата ера. Регистриран е и солиден терасиращ дувар, каквито има по скатовете на тепетата, от ранната римска ера. Той стъпва върху по-ранен подобен със същата функционалност от елинизма.



Разкопките са по отношение на желанието на вложители да възстановят постройката в Стария град. От години къщата-близнак на Степан Месробович стои в руини. Сградата е архитектурно-строителен монумент на културата от национално значение. Подобно на прилежащите парцели постройката е унищожена съвсем напълно, само че през 1988 година Националният институт за паметниците на културата утвърждава план за реконструирането ѝ. В началото на 90-те на 20 в. стартира реализирането му, само че строителните действия завършват едвам на към кота 6 или малко над един полуподземен висок етаж. Къщата остава незавършена и от години стои като фантом с лицето към бул. " Цар Борис III Обединител ".

По план след реставрацията постройката ще се трансформира в арт хотел.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР