Необичайно, но жегата на Антарктида е била толкова голяма, че

...
Необичайно, но жегата на Антарктида е била толкова голяма, че
Коментари Харесай

Жегата на Антарктида: Учени се съблякоха по къси гащи

Необичайно, само че жегата на Антарктида е била толкоз огромна, че учени са се съблекли по къси гащи предходната година. Тогав невиждана гореща вълна донесе температури до 21 градуса. Това е доста над междинните за студения континент.

Изменението на климата оказва въздействие върху силата на естествените бедствия и способства за покачването на температурите в международен мащаб. В Антарктида ледените шелфове се топят с по-бързи темпове, защото земното кълбо непрестанно се затопля.

Всъщност най-тежката гореща вълна, възниквала в миналото на Земята, се случи в източната част на Антарктида

През март 2022 година солидна гореща вълна увеличи температурите в източната част на Антарктика до 15 градуса Целзий, което е надалеч от междинните -53 градуса. Това съгласно изследване, оповестено в края на август. За да отбележат мотива, някои откриватели си обули къси панталони и даже свалили ризите си, с цел да се насладят на извънредно високите температури, оповестява The Washington Post.

Проучването споделя, че горещата вълна е планувана до осем дни авансово. Това е резултат от „ мощно аномален модел на широкомащабна циркулация, който насочи австралийска въздушна маса към Източна Антарктика за 4 дни и сътвори рекордни атмосферни топлинни потоци “.

Горещата вълна обаче беше шокираща, като се има поради, че се случи по време на годината, когато слънчевата светлина на Антарктика е нищожна

Поради изменящите се ветрове към Антарктида, топлият въздух мина от южна Австралия до източна Антарктика единствено за четири дни. Промяната във ветровете също донесе влага, сняг, дъжд. Това също е довело до топенето на ледената завивка на източния бряг, съгласно The ​​Washington Post.

Авторът на проучването Едуард Бланчард-Ригълсуърт, атмосферен академик от Вашингтонския университет, споделя, че температурните съмнения са „ невероятни “.

Старши метеорологът на AccuWeather Джейсън Никълс сподели пред Newsweek, че e допустима поява на друга гореща вълна.

„ Обикновено, когато получите въздушна маса, идваща от Австралия, тя се модифицира от охлаждащи води, до момента в който се доближава до Антарктика “, изяснява Никълс. „ Тъй като водите са по-топли от естественото и морският лед е невисок към Антарктида, изпод идва малко по-малко изстудяване. “

Изменението на климата не е предизвикало горещата вълна, съгласно отчета.

Това обаче не е първият път, когато Антарктика е подложена на рискови температурни съмнения. Флуктуации настъпиха и в изследователската станция Кейси в Източна Антарктика през лятото на 2019-2020 година

Като се имат поради огромните географски ширини на Антарктида, температурните съмнения са по-чести там, в сравнение с в други по-населени региони. Все отново откривателите показаха угриженост по отношение на траекторията на температурите на Антарктика и въздействията от предстоящите горещи талази в бъдеще.

„ Такива рискови температури са тревожни, защото тези райони са основни оазиси на биоразнообразието, където растенията и животните са се приспособили в продължение на хилядолетия към характерен стеснен диапазон от физически условия “, сподели Дирк Уелсфорд, академик от Австралийския антарктически отдел, съгласно антарктическата част на щата Доклад за околната среда през юли 2022 година

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР