Необичайни случаи на остър хепатит сред деца се проучват от

...
Необичайни случаи на остър хепатит сред деца се проучват от
Коментари Харесай

Проучват необичайни случаи на остър хепатит сред деца

Необичайни случаи на изострен хепатит измежду деца се изследват от Световната здравна организация и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC). Вчера СЗО удостовери, че са известни 169 случая на необичаен изострен хепатит - инфектиране на черния дроб, при деца. В 17 от тези случаи болестта е достигнало фаза, в която се е наложила трансплантация на черен дроб.

Причинителят към този момент не е открит, само че се допуска, че става дума за заразно заболяване. Повечето от случаите - 114, са засечени във Англия, откъдето за пръв път бе обявено за мистериозното заболяване. На последващо място е Испания с 13 случая, следвана от Израел с 12 случая. Установени са случаи в Съединени американски щати, Дания, Ирландия, Нидерландия, Италия, Франция, Норвегия, Румъния и Белгия. За България няма данни в СЗО, информация за този хепатит не е обявявана и от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Леки форми на хепатит при децата са известни, само че такива остри прояви при здрави деца са необичайност. Сега болестта е следено при деца в разнообразни възрасти - от един месец до 16 година

 

СЗО приканва страните да наблюдават за появяването на случаи и да рапортуват. " Случаите не са доста, само че последствията са дста тежки ", споделя Ричард Пибоди от европейския офис на СЗО по патогените, които съставляват висока степен на заплаха.

Случаите не са свързани с нито един от петте типични варианта на вируса - хепатит A, B, C, D и E, показва европейският център. Към момента учените допускат, че причинителят е аденовирус - добре прочут от елементарната простуда. Най-малко 74 от изследваните деца са дали позитивна проба за аденовирусна зараза. В медицината е известно, че аденовирус 41 може да аргументи инфектиране на черния дроб при деца с компрометирана имунна система, само че до този миг не бяха познати такива случаи при здрави деца.

В Шотландия, където от януари има огнище на необикновеното заболяване, текат проучвания за възможни разновидности на аденовируса, които могат да причинят съществени болести. Съществува и догадка, че тежката форма на възпалението се получава, когато аденовирусът е в " тандем " с различен вирус, в това число и Sars-CoV-2, вирусът на последната пандемия. По данни на ECDC 3 от 13 докладвани случая в Шотландия са дали и позитивна проба за ковид, а при два случая е имало прекаран COVID-19 в предходните 3 месеца.

Учени допускат, че намаленият имунитет вследствие на обществената изолираност в последните 2 години може да е пояснение за тежката форма, в която протича болестта сега. Проверява се и версия за токсикологичен генезис, само че към този момент не са открити общи условия сред случаите в другите страни.

Едно е несъмнено - връзка с имунизациите против COVID-19 е изрично изключена, защото нито едно от разболелите се деца не е имунизирано.

Симптомите на хепатит включват потъмняване на урината, пожълтяване на очите и кожата, отмалялост, висока температура, загуба на вкус, повръщане, болки в корема, светли изпражнения, болки в ставите. Според клиничната картина, докладвана във Англия и разказана от ECDC, множеството случаи са имали признаци на жълтеница, в някои от случаите са докладвани гастроентерологични признаци, в това число коремни болки, разстройство и повръщане в предходните седмици. При множеството пациенти не е имало висока температура. 

ECDC поучава родителите да наблюдават за поява на такива признаци и да потърсят при потребност консултация с доктор. Съветите за предварителна защита са добре познати от коронавирус пандемията - старателно миене на ръцете и покриване на устата и носа с кърпичка или лакът при кашляне и кихане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР