Необичайната сага на един гръцко-руски тютюнев магнат показва как Гърция,

...
Необичайната сага на един гръцко-руски тютюнев магнат показва как Гърция,
Коментари Харесай

Новата гръцка олигархия

Необичайната сага на един гръцко-руски тютюнев магнат демонстрира по какъв начин Гърция, във време на рецесия, регресира към олигархия от постсъветски жанр.

Иван Игнатиевич Савидис е играл доста невероятни функции в живота си - един от най-големите тютюневи магнати на Евразия, член на съветската Дума, доверено лице на Владимир Путин. Но това последното е което в този момент се тръби в цяла Европа. Савидис е първенецът на гръцката олигархична сцена. От началото на икономическата рецесия той завладя благосъстоятелност от големи браншове в Солун, вторият по величина град в Гърция и морска врата към Балканите.

Бързата ликвидация на остарели държавни активи, предложена от Европейския съюз като част от налагането на ограничения на икономии, дава на Савидис рядката опция да влага стотици милиони евро в родината на своите предци. Футболен тим, огромен първокласен хотел, тютюнев конгломерат, компания за бутилиране на вода, морски курорти, телевизия, три вестника, огромни сектори от бреговата линия, недвижими парцели в Солун, Солунското пристанище и индустриалните му хранилища - това са единствено част от активите, които Савидис придобива през последните осем години.

Това повдига редица съществени въпроси, като да вземем за пример по какъв начин един човек, притежаващ 760 милиона $, влага близо половината от тази сума в Гърция за по-малко от десетилетие? Изказват се догатки, че Иван Савидис не е това, за което се показва. Изказва се догатката, че зад маската на финансов избавител на Солун, в реалност той е проводник на ползите на Путин в Беломорието. Разглеждани в тази светлина, съвсем всички покупко-продажби и обществени начинания на Савидис в Гърция наподобява обслужват Москва. Неговите връзки с десноцентристката партия Нова народна власт – женитбата на племенницата му за нейния общоприет секретар, опълчването на разнообразни кланове един против различен и така нататък, наподобява са опит да се сее разделяне в тази проевропейска партия.

Придобиването на Солунското пристанище наподобява е стъпка, ориентирана към разстройване на достъпа на военноморските сили на НАТО навътре в Балканите - район, в който се сблъскват съветските и американските сфери на въздействие

Тези изказвания могат да са спекулативни, да са артикул по едно и също време на геополитически конспирации и съветска параноя и в последна сметка да са лъжливи. Но във всеки случай забележителното издигане на Иван Савидис демонстрира неуместната истина за настоящия курс на гръцката страна. Роден в Грузия, забогатял в Русия, Савидис е въплъщение на отстъпването на Гърция от полезностите на страна от западноевропейски вид.

От началото на политиката за строги икономии, политическата и икономическа система на Гърция от ден на ден дава път на мрежа от районни мафиотски фигури, като най-близкият паралел може да се направи с Украйна или Молдова.

Тази нова годишна продукция олигарси употребява икономическия спад на Гърция, с цел да опустоши всички браншове на стопанската система, като натрупа приватизираните държавни активи във всички браншове – от летища, хазартни конгломерати, до енергийни комунални услуги. След това те трансформират тази плячка в политическо въздействие, като купуват гръцки медии. Заедно, тези нови олигарси съумяха да разпределят осакатената гръцка страна между тях. Така те демонстрираха по какъв начин несръчните опити на Брюксел за основаване на обща външна политика са подкопани от личните му стратегии за парични тласъци.

Савидис не е като олигарсите, които Гърция познава. Типичният гръцки олигарх не е самоизградил се човек. Семейството му е било богато, или е смучело пари от държавната хазна. Той наследява флотилия от кораби, влага напълно малко в Гърция. Типичният гръцки олигарх играе и в двата края на политическия набор хитро и опортюнистично. Той е западно насочен.

Савидис е нещо друго, той е " непознатото лице ". Преди десетилетие съвсем никой в Гърция не беше чувал името му. Той не има кораби, основава своето благосъстояние отвън Гърция и в този момент го влага в страната в безумно несъответствуващ миг. Политически несхватлив е, не поставя никакви старания да завоюва благоразположението на управлението на Нова народна власт - партията, която доста хора чакат да дойдат на власт в Гърция през идната година. Савидис е правилен на извънредно лявото държавно управление, което пристигна на власт с обещания, че ще обуздае такива фигури, само че вместо това им даде нови благоприятни условия да преуспяват. За министър-председателя Алексис Ципрас, Савидис е " един от нашите ". В едно изявление Савидис съпоставя Ципрас с Путин. Той предизвести Кириакос Мицотакис, водача на Нова народна власт и политически съперник на Ципрас, че в никакъв случай няма да стане министър председател.

Какво ще се случи със Савидис, когато Сириза слезе от власт? Някои считат, че Нова народна власт ще бъде принудена да застане против него.

Състоянието на Савидис е от голяма потребност за един град, който е унищожен от рецесията. Нова Демокрация ще бъде принудена да го приюти, тъкмо както и всеки различен олигарх.

Брюксел ще продължи да упорства за безмилостна приватизация на активи, което ще разреши на олигарси като Савидис тихичко да превземат страната. /БГНЕС

-----------

Александър Клап, " The American interest ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР