Необичайна операция бе извършена в Клиника по детска хирургия на

Необичайна операция бе извършена в Клиника по детска хирургия на ...

Лекари извадиха топка от коса от стомаха на дете в Плевен.


Необичайна операция бе извършена в Клиника по детска хирургия на Университетската болница "Д-р Г. Странски" в Плевен, съобщиха от лечебното заведение.

Оперативната намеса се е наложила, след като момиче на 12 години имало навика много време да дъвче дългата си коса. С течение на времето в коремната кухина на детето се натрупала топка косми, които са напълнили стомаха и са тръгнали към дванадесетопръстника и червата. В резултат на това момичето не е можело да се храни, повръщало, получило анемия, загубило килограми.

Оказало се, че няма как ендоскопски да се премахне топката косми и затова се наложила оперативна намеса, посочва доц. д-р Борислав Нинов - началник на клиниката.

Той пояснява, че в 42-годишния си опит като хирург за втори път попада на такъв случай. От стомаха на детето е извадена маса от косми с размер около 30 на 10 см. Операцията е преминала успешно и детето се възстановява.

Хирурзите от Плевен обясняват, че един такъв навик като дъвчене на коса може да бъде много опасен и да доведе до вредни за здравето последици, какъвто е конкретния случай.

Източник: novini.bg