Необичайна, но наситена със събития - така най-общо може да

...
Необичайна, но наситена със събития - така най-общо може да
Коментари Харесай

Темите от 2020, с които прескачаме в 2021 г.

Необичайна, само че наситена със събития - по този начин най-общо може да бъде избрана 2020 година по света и у нас. Въпреки че с течение на месеците злободневните тематики в страната се меняха, без подозрение годината освен в България, само че и в целия свят мина под знака на ковид. Неслучайно речникът " Мериам-Уебстър " избра за дума на 2020 година точно " пандемия ".

съумя по едно и също време да сплоти и разедини българите, докара до политически разтърсвания и подложи на съществено тестване стопанската система и здравната ни система. От март месец насам, когато беше регистриран първият случай в страната, досега - с към този момент близо 200 000 инфектирани, както ръководещите, по този начин и обществото се люшкат от една прекаленост в друга в търсене на салдото. От цялостно и парализиране на бизнеса по време на първата вълна на епидемията, през безотговорно разхлабване на ограниченията, забравяйки за вездесъщите три " Д " през лятото, на края на годината още веднъж сме в обстановка на с незнайна дълготрайност. И до момента в който държавното управление безспирно и постоянно непредвидимо трансформира ограниченията, то обществото не може да се похвали с по-голямо неизменност - от убеждението, че коронавирусът е " просто лек грип " и страната би трябвало да продължи да действа обикновено, вместо да се постановат несъразмерни ограничавания, със скока на новозаразените през последния месец настройките внезапно се промениха и надви мнението, че а животът е по-голям от стопанската система.

Въпреки неизвестността, на прага на 2021 година към този момент проблясва и лъч вяра поради против COVID-19 и предстоящата акция за имунизация у нас след Нова година. Тепърва обаче ще стане ясно до каква степен тя ще се окаже ефикасна за справяне с епидемията поради и нежеланието на огромна част от тях да си слагат ваксина.

Ако противоположното преброяване за края на пандемията към този момент стартира, то през тази година в България се отброяваше и нещо друго - дните на . В продължение на стотици дни хиляди българи всекидневно излизаха на площадите, с цел да изразят своето неодобрение против ръководещите и обвинител №1 и да упорстват за предварителни избори. Това се случваше посредством най-разнообразни прояви - разполагане на палаткови лагери на основни кръстовища, мятане на яйца и тикви по Народното събрание и Министерски съвет, палене на чучела, автошествия и други. При една от последните демонстрации пък беше като намек за фотосите на , цялостно с пачки евро и злато. Именно този скандал беше един от детонаторите на публичното неодобрение, прераснало в няколко в Триъгълника на властта. Това докара до опит за потушаване на напрежението от страна на ръководещите посредством предложение за нова Конституция и привикване на Велико национално заседание - и двете хрумвания обаче се спихнаха в самото Народно заседание. Към момента антиправителствените митинги не престават, само че към този момент са изгубили огромна част от своя заряд. Въпреки че протестиращите са безапелационни, че няма да се откажат от настояванията си до приемане на оставка от ръководещите, по всичко проличава, че това няма да се случи в границите на тази година, тъй че влизаме в 2021 година с очакване за продължение.

За се приказва от месеци, както поради митингите, по този начин и поради обстановка с ковид, при която следва да бъдат извършени. До самия завършек на 2020 година се спекулира с това по кое време ще се състои вотът, защото не e ясно нито дали кабинетът " Борисов 3 " няма да се огъне предварително поради публичния напън, нито дали няма да се наложи отлагането им поради усложняване на епидемиологичната конюнктура в страната. В последна сметка при започване на декември президентът разгласи, че Ситуацията обаче остава извънредно динамична, а според социологическите изследвания политическите сили са изравнени. По тази причина развръзката е непредвидима и ще стане ясна едвам следващата година.

Макар че провеждането на изборите е несъмнено, под въпрос остават Машинният избор надалеч не се разяснява единствено от тази година, само че през 2020 година още веднъж се надигнаха различията по тематиката, свързани с възможни операции на машинните протоколи и уместността за потребление на устройствата в епидемиологична конюнктура. Стигна се и през август месец до поради подготвяните промени в Изборния кодекс, които трансферират напълно на Комисията отговорността за закупуване и поддръжка на машините. Няколко месеца по-късно от ЦИК оповестиха, че с 36 млн. лв. ще бъдат за провеждането на парламентарния избор. В началото на декември станаха ясни и имената на осемте претенденти за снабдяване на машините. Кой от тях ще извърши публичната поръчка и дали тя въобще ще се реализира, следва да разберем през новата година.

Що се отнася до технологиите, би трябвало да се означи, че една от дребното позитивни страни на пандемията, усетени у нас, беше значителният подтик на дигитализацията и онлайн услугите. Значителна крачка напред направив България - една тематика, отлагана с години. Вследствие на Коронавирус рецесията здравната ни система нямаше различен избор, с изключение на да се приспособява оптимално бързо към новите условия, като за задачата способстваха и отпуснатите от държавното управление 2 млн. лв.. От ноември огромна част от персоналните лекари към този момент могат да издават , само че се чака софтуерът да бъде модернизиран, с цел да може това да стане допустимо в цялата страна. През декември Тристранката поддържа препоръчаните законодателни промени, които да разрешат издаване на електронни посоки и предписания при изключително състояние. Тепърва ще излиза наяве дали нововъведенията ще имат позитивен резултат.

В сходно състояние се оказа и просветителната ни система. Заради форсмажорните условия от март месец насам вместо в класните стаи и аудиториите възпитаници, студенти и преподаватели се срещат единствено във виртуалното пространство. Преходът към изцяло обаче не е лек и близо 10 месеца по-късно остава казусът с , както и с невъзможността на съвсем 40 000 деца да се включат електронно в час. Продължават да се обмислят разновидности за смесена форма на образование, а също да се дискутира въпросът дали е подходящо и най-малките възпитаници да се образоват пред компютъра. Като спомагателна поддръжка за учителите пък беше решено да бъдат отпуснати Независимо че незнайните към новия метод на осъществяване на образователния развой са все по-малко, сигурно тематиката за електронното образование ще остане на дневен ред и през 2021 година

Ако учителите, както и лекарите от така наречен " първа линия " в битката против ковид получиха финансови обезщетения поради изключителните условия, тоще изпратят тази година с възприятие, че трудът им още веднъж остава подценен. Въпреки настояването на браншовия профсъюз, че униформените би трябвало да получат 30% нарастване на заплатите, защото са се присъединили в битката против ковид още през март, и без значение от последвалите районни и национални митинги, в последна сметка съглашение с Министерството на вътрешните работи по този начин и не беше реализирано. За 2021 година беше контрактувано , което напълно не удовлетвори чиновниците на Министерство на вътрешните работи и те обявиха, че остават в протестна подготвеност и може да разгласят национална стачка. Догодина ще стане ясно дали униформените ще съумеят да реализират изцяло настояванията си и дали напрежението ще бъде потушено.

През 2020 година доста се изостриха и други връзки - тези сред През по-голямата част от годината договарянията сред София и Скопие бяха в застой и смесената комисия по историческите въпроси по този начин и не реализира единодушие. През ноември обаче това се трансформира в една от горещите тематики, откакто страната ни разгласи, че с претекста, че западната ни съседка не извършва Договора за добросъседство и блокира работата на историческата комисия. Последваха остри реакции от македонска страна, само че към този момент България остава непреклонна в позицията си. Най-вероятно точно през 2021 година ще има смяна - смяната от коя страна на границата ще се случи, ще забележим.

През миналите месеци говорихме и за друга рецесия - тя обаче е не дипломатическа, нито здравна или икономическа, а водна. Подобно на края на 2019 година, когато един от най-наболелите проблеми в страната беше този с водата в Перник, по този начин и в края на 2020 година тематиката с още веднъж излезе на дневен ред. Този път обаче екоминистърът предизвести, че под опасност да остане " на изсъхнало " е Югоизточна България. Заради назряващата заплаха беше решено язовир " Камчия " да водоснабдява единствено Бургаска област, а язовирите водоизточници за региона. Въпреки че по-късно самият екоминистър увери, че " , специалисти показаха вяра следващата година да има задоволително дъждове, тъй като в противоположен случай водните резервира за региона няма да са задоволителни. Предстои да разберем дали това ще се случи, дали новосъздадения ВиК холдинг ще направи нещо, и най-много дали ще вали, вали...

Образно казано, България остана " на изсъхнало " и по една значима интернационална тематика, почнала през 2017 година, само че която сякаш съвсем доближи до развръзката си това лято - През юли стана ясно, че противоречивият пакет е бил признат дефинитивно на второ четене от евродепутатите без желаните промени от българските превозвачи. Европейският парламент удостовери позицията на първо четене на Съвета - беше признато връщането на транспортното средство в страната по определяне на всеки 8 седмици и връщането на водача по местоживеене или в експлоатационния център на всеки 4 седмици. Освен това съгласно пакета водачът няма право да употребява седмичната си отмора в камиона. През ноември , а правосъдното решение се чака следващата година. Едва тогава ще стане ясно дали то ще бъде в интерес на страната ни.

Въпреки че европейските институции не взеха под внимание българската позиция по въпроса с интернационалния превоз, страната ни въпреки всичко стана мотив за спор в Екологичен потенциал, само че по друга тематика - . Това се случи след общо искане, импортирано от евродепутатите Елена Йончева и Радан Кънев. През октомври Европейският парламент утвърди сериозна резолюция за върховенството на закона в България, а месец по-рано Европейска комисия разгласява отчет за върховенството на закона в страната ни, в който се показва, че остава нуждата от прокарването на промени в правосъдната система. Критиките в двата документа провокираха разнопосочни отзиви у нас, а в средата на декември стана ясно, че мониторинговата група за народна власт, съществени права и господство на закона в Екологичен потенциал желае по въпроса, защото не е удовлетворена от в началото получените отговори. Това ще се случи през януари 2021 година.

Оставайки в областта на правосъдните промени, като заформяща се дискусионна тематика би трябвало да откроим и предлагането на ръководещите отпреди седмици за основаване на . Предвижда се неговата функционалност да бъде да проверява обвинител №1, а упованията са новата служба да бъде основана до . От държавното обвиняване излязоха с безапелационна позиция, че не утвърждават концепцията на ръководещите. Това обаче не попречи препоръчаните от ГЕРБ промени в Наказателно-процесуалния кодекс да бъдат признати от правната комисия в Народното събрание. Как в последна сметка ще бъде позволен този проблем, и това ще разберем през новата година.

Друг дълготраен проблем, който ще има продължение през 2021 година, само че и надали в миналото ще бъде дефинитивно позволен, е Въпреки че от много време доверието към топлофикационните сдружения у нас е на сериозно ниско равнище, особеното на 2020 година бяха очакванията, въпреки и краткотрайни, че най-малко през този отоплителен сезон потребителите на услугата ще схващат какво в действителност заплащат и ще се избегнат годишните драми към изравнителните сметки. Причината за това беше историческото съглашение с " Газпром ", подписано точно на 3 март, с което се разгласи . Новата ценова формула трябваше да се ползва ретроактивно, считано от 5 август 2019 година, заради което " Булгаргаз " разгласи, че ще възвърне парите на клиентите си със задна дата. Надеждите на мнозина обаче бяха попарени, откакто още веднъж получиха изненадващо високи сметки за парно и топла вода и се оказа, че понижението на цените в действителност е доста по-малко от предстоящото. Към неуредиците околоза предишния отоплителен сезон се прибавиха и проблемите със противоречивото повишаване на газа, желано от " Булгаргаз " за актуалната година, както и течащите сега инспекции от страна на КЕВР поради сигнали от столичани за повишени сметки за ноември. В допълнение към все по-усложнената ситуция се прибави и решението на Върховния административен съд, че Тепърва ще стават ясни резултатите от инспекциите по другите проблеми. Каквито и да са те обаче, отколешната война с " Топлофикация " сигурно ще продължи и следващата година.

Ако все още към този момент даже е мъчно да се наблюдава броят на инспекциите, формирани по отношение на " Топлофикация ", то през идната година би трябвало да се организира и едно доста по-мащабно броене - това на популацията и жилищния фонд у нас. По проект трябваше да се състои сред 22 януари и 15 февруари. За задачата напролет на тази година беше осъществено пробно онлайн броене и стартира набирането на преброители. В средата на декември обаче от Националния статистически институт желаеха поради усложнената епидемиологична конюнктура в страната, като предлагането беше признато от Народното събрание. Отлагането не може да бъде с повече от 10 месеца, защото би трябвало да се организира до края на 2021 година

Завършваме годишния преглед на тематиките, които остават на дневен ред и през 2021 година, с един случай, която нашумя извънредно доста в края на януари, когато към момента не всичко се въртеше към думата " пандемия " и коронавирусът ни се струваше прекомерно надалеч, с цел да е мотив за терзание - През първия месец на 2020 година беше извършена огромна акция в офиси на предприемача, по отношение на който бяха повдигнати 11 обвинявания - за началник на проведена незаконна група, насила, опит за рушвет на длъжностно лице, подбуждане към закононарушение по работа, търговия с въздействие и други. Докато течеше следствието, самият Божков се укри в Дубай, а през февруари България публично изиска от ОАЕ неговата екстрадиция. Към момента предприемачът освен че остава недостижим за българските управляващи, само че даже провежда своя Амбицията на Божков е новата гражданска платформа да вземе присъединяване на задаващите се избори. Дали това ще се случи не се знае, само че и не можем да не се позовем на обстоятелството, че 2020 година беше година на парадоксите в редица връзки, по този начин и че и това напълно не е изключено.

2020 година беше година на рецесиите за България - здравна, икономическа, вътрешно- и външнополитическа, водна, морална... Несъмнено не това е най-приятният метод да затворим страницата. Темите, с които прескачаме в 2021 година, ясно демонстрират, че новата година няма да е лека и ни предстоят редица провокации. Настъпващото десетилетие обаче е и късмет алегорично да сложим ново начало и въпреки бремето на неразрешените проблеми да остава, то най-малко да поставим старания да ги разгадаем градивно и с мисъл за бъдещето. Ще съумеем ли да го реализираме? И това следва да разберем и то не през 2021 година, а по-нататък...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР