Необичаен цвят на косата, различни очи или пък някои други

...
Необичаен цвят на косата, различни очи или пък някои други
Коментари Харесай

Честни, сини очи…5 уникални черти на човешката външност

Необичаен цвят на косата, разнообразни очи или пък някои други ексцентрични характерности – дано това не ви тормози! Вие не просто сте разнообразни, вие сте в действителност невероятни! Биолозите обрисуват пет неповторими черти на човешката осанка, които са считани за рядко срещани. Обясняват и за какво е по този начин.

1. Рижата коса

е признак единствено при 1-2% от популацията на земята, освен това, най-вече такива хора живеят на Британските острови. Специфичният ген MC1R обезпечава такава багра, защото подтиква производството на пигмента феомеланин. Малко прочут факт е, че рижавостта е почнала да се демонстрира още при неарденталците, населявали Европа преди към 200 хиляди години.

2. Сини очи

има единствено 8% от популацията на планетата ни има сини очи, а първите хора с такава специфичност са се появили преди към 6-10 хиляди години. Първоначално, всички хора са имали кафеви очи. Впоследствие генът OCA2 предизвика разновидност, която лимитира производството на оцветяващия в кафяво меланин в ириса, „ отслабвайки “ по този метод цвета до наследник.

3. Къдрокоси

са единствено 11% от хората по света. Къдриците са резултат от неравномерно клетъчно разделяне в капилярите, ситуирани в космените луковици.

4. Ямката на брадичката

се среща единствено при  9% от популацията на света и се явява наследствена специфичност. При някои, с годините тази линия или става по-малко изразена или изцяло изчезва.

5. Хетерохромия

или друг цвят на очите се среща единствено при 0,6% от хората. Обикновено едното е кафяво, а другото - синьо.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР