Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те

...
Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те
Коментари Харесай

Епидемиолог: Новата вълна на К-19 е тук, трябва да има задължителна ваксинация на медиците

„ Необходимостта здравните служащи да бъдат имунизирани има професионален детайл. Те работят с заболели хора и ако не са защитени са риск за пациентите си ”. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” епидемиологът Петър Марков във връзка с концепцията на доцент Ангел Кунчев за наложителна имунизация на медицинските служащи у нас.

Той прибавя, че не е последовател на наложителната ваксина ция.

„ По-скоро би трябвало да се работи с увещание. Хората би трябвало сами да решат. Ако в този момент се вкарат ограничения, които лимитират достъпа на хора до публични места – това е сходно на затваряне. Дебатът е малко извърнат. Става дума за разхлабване на рестриктивните мерки за хора, които са имунизирани и не съставляват риск за близките ”, прибавя експертът.

„ Всичко, което вършим в живота си носи риск. Съществува огромен риск за публичното здраве. У нас за последната година починаха към 20 хиляди души от нещо, което е изцяло предотвратимо ”, споделя Марков.

Според него началото на новата вълна към този момент е реалност.

„ Имаме стабилно повишаване на случаите. Тя е реалност, а случаите порастват. Значителното повишаване ще пристигна преди есента ”, споделя епидемиологът.

„ Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен метод, с цел да се предпазим от болестта ", прибавя той.

Да се имунизират ли децата?

„ Те са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се имунизират те ще предават инфекцията в доста по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави ваксина цията при децата целесъобразна ”, изясни специалистът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР