Необходимостта от засилване на практическото обучение, провеждането на качествени квалификации

...
Необходимостта от засилване на практическото обучение, провеждането на качествени квалификации
Коментари Харесай

България и Румъния обсъдиха промяната в подготовката на учители

Необходимостта от усилване на практическото образование, провеждането на качествени квалификации и смяна на подготовката на учителите още от студентската пейка. Това бяха главните тематики в диалога на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с министъра на образованието на Румъния Лиджия Дека през днешния ден в Букурещ. Министър Цоков е в Румъния за присъединяване в първия конгрес на самодейността на МОН по национална стратегия „ Неразказните истории на българите ", оповестиха от МОН.

„ Правим обзор на образованието на бъдещите учители в университетите, като имаме намерение да го променим - да бъде по-компетентностно насочено и обвързвано с практиката ", сподели министър Цоков. Той показа за обсъждан вид да се основат лаборатории - вид новаторски учебни заведения към някои университети, с цел да се съчетае теоретичната с практическата подготовка. Двамата разговаряха и за квалификациите, които са нужни за учителите и се договориха да обменят опит и положителни практики в тази област.

От своя страна министър Дека изясни, че от новата образователна година при тях е въведена наложителна едногодишна магистратура за преподавателите, като 80 % от времето те прекарват в класната стая.

Проф. Цоков поздрави министър Дека за настоящия в страната им от 2016 година План „ Образована Румъния ", в чието създаване е взела участие и тя.
Двамата разискаха и нужните промени в подготовката и оценяването на децата в България и Румъния, с цел да имат те по-високи резултати при интернационалните проучвания от вида PISA. Друга тематика бяха STEM педагогиката и построяването на учебна STEM среда, потреблението на електронни запаси, а също и казусът с децата, които са в риск от отпадане от учебно заведение и би трябвало да бъдат приобщени.

Министрите споделиха, че ще бъде потребно по-активно специалисти от двете страни да споделят положителни практики и да си сътрудничат под разнообразни форми, с цел да се усъвършенства качеството на образованието в двете страни.

В срещата участваха и посланикът на България в Румъния Радко Влайков, Огнян Илиев, първи секретар в посолството и началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР