Необходимостта от запазване на възможностите за финансиране на здравеопазването със

...
Необходимостта от запазване на възможностите за финансиране на здравеопазването със
Коментари Харесай

Министър Ананиев участва в Съвета на министрите на здравеопазването в Люксембург

Необходимостта от опазване на опциите за финансиране на опазването на здравето със средства от европейските структурни и капиталови фондове.

Това акцентира министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на съвещанието на Съвета на министрите на опазване на здравето на страните – членки на Европейски Съюз в Люксембург, оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. В рамките на дебата, обвързван с улеснение на вложенията за възстановяване на здравните системи, министрите сложиха акцент върху потребността от опазване на водещата роля на обособените страни в Европейски Съюз при определянето на капиталови цели в областта на опазването на здравето, както и върху повишението на разходната успеваемост, обезпечаването на бистрота за опциите за финансиране и намаляването на административната тежест.

Министрите организираха деен спор и по импортираната от Германия и Ирландия спомагателна точка в дневния ред по отношение на Регламента за медицинските произведения. Редица делегации, в това число и България, подчертаха нуждата от своевременна подготовка преди влизане в действие на Регламента. Здравните министри приканиха Европейската комисия да постави оптимални старания, с цел да се избегне липса или дефицит на медицински произведения. Германия, Полша, България, Унгария, както и редица други държави-членки, обявиха подготвеност да бъдат удължени периодите за влизане в действие на Регламента. Общото обръщение, отправено от здравните министри, беше, че влизането в действие на новата регулаторна рамка не следва да води до ограничение на достъпа на пациентите до медицински произведения.

Министър Ананиев организира двустранни срещи с сътрудниците си от Испания, Германия, Унгария и Холандия, в границите на които бяха разисквани съответни благоприятни условия и контрактувани действия за обмяна на опит на експертно равнище по тематики като трансплантации, донорство, организация на системата за здравно обезпечаване и насоките за развиване на здравноосигурителния модел и за обмяна на положителни практики. Българският здравен министър беседва и с представителите на Обединеното кралство и Естония по тематики от съвместен интерес.

В рамките на Съвета, на публична гала, проведена от Европейската комисия, министър Ананиев и еврокомисаря Витянис Андрюкайтис подписаха Рамково съглашение за взаимни публични поръчки за обезпечаване на ограничения за здравно противопоставяне, една от които е превъзмогването на компликации по доставяне с ваксини.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР