Необходимостта от осигуряване на нови източници на метали за енергийния

...
Необходимостта от осигуряване на нови източници на метали за енергийния
Коментари Харесай

Глобалната борба за добив на метали поставя Африка в светлината на прожекторите

Необходимостта от обезпечаване на нови източници на метали за енергийния преход на фона на глобите против водещия производител Русия усили апетита на огромните минни компани за Африка. Компаниите и вложителите обмислят планове, които може би са пренебрегвали преди, до момента в който държавните управления също гледат към Африка, загрижени да подсигуряват, че техните страни могат да набират задоволително метали, предава. 

На тазгодишната конференция Investing in African Mining Indaba, която се организира от 9 до 12 май в Кейптаун, ще участва най-високопоставеният чиновник на държавното управление на Съединени американски щати от години, настояват уредниците, както и представители на Japan Oil, Gas and Metals Corporation (JOGMEC ), в символ на възходящата угриженост на богатите страни по отношение на обезпечаването на доставки.

" Реалността е, че ресурсите, които светът желае, нормално се намират на сложни места. Администрацията на Съединени американски щати желае да се нарежда като мощен последовател на планове за метали за акумулатори в Африка на юг от Сахара. Докато Африка показва своите провокации, тези провокации не са по-трудни от съответния набор от провокации в Канада. Може да е по-лесно да се осъществя план в Африка, в сравнение с място като Канада или Съединени американски щати ", сподели Стивън Фокс, изпълнителен ръководител на основаната в Ню Йорк консултантска компания за политически риск Veracity Worldwide.

Съединените щати показаха поддръжка за нови вътрешни мини, само че плановете бяха в застой. Проектът за медна резолюция на Rio Tinto, например, беше спрян поради претенциите на индианците върху земята и проблемите с опазването.

Разбира се, рисковете от рандеман в Африка на юг от Сахара остават високи. Острото предизвикателство за сигурността, пред което са изправени мините в богатия на злато район Сахел, беше очебийно предишния месец, когато съветската Nordgold изостави своята златна мина Тапарко в Буркина Фасо поради възходящата опасност от екстремисти.

Дори и в най-индустриализираната стопанска система на континента, Южна Африка, влошената железопътна инфраструктура принуждава някои производители на въглища да прибягват до превозване на продукта си до пристанища. 

И въпреки всичко с 7% от световните доставки на никел, 10% от международната платина и 25-30% от международния паладий, богатите залежи в Африка на тези метали стартират да наподобяват доста по-привлекателни.

" Като минна компания няма доста благоприятни условия и в случай че желаете да се разраствате, ще би трябвало да погледнете по-рискови страни. Ясно е, че след Русия-Украйна хората са по-чувствителни към геополитическия риск и не можете да предвидите кои планове ще се осъществят и кои не ", сподели Джордж Чевли, портфолио управител в Ninety One (англо-южноафрикански бизнес за ръководство на активи, основан в Лондон и Кейптаун и двойно котиран на Лондонската фондова борса и Йоханесбургската фондова борса).

Kabanga Nickel, план в Танзания, обезпечи финансиране от световния миньор BHP през януари, а основният изпълнителен шеф Крис Шоуолтър сподели, че се следи нараснало търсене от евентуални търговци.

" Западните наказания против Русия поради нейната инвазия в Украйна принуждават веригите за доставка на метали да се преконфигурират по геополитически линии. Не всеки ще може да получи чисти метали за акумулатори от другарска пълномощия, тъй че мисля, че ще би трябвало да се вземат някои сложни решения и това ще принуди хората да вземат някои нови решения за това от кое място желаят да доставят ", каза Шоуолтър. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР