Необходимо е целево финансиране за планинските региони.“ Това заяви вицепрезидентът

...
Необходимо е целево финансиране за планинските региони.“ Това заяви вицепрезидентът
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Необходимо е целево финансиране за планинските региони

 m_1518956723  m_1518957712  m_1518957783  mm_1518957513
„ Необходимо е целево финансиране за планинските райони. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на обществена полемика „ Планините – неоцененото благосъстояние на Европа “, която се състоя в курорта Семково, община Белица. Участие в нея взеха евродепутати, народни представители, кметове и общински съветници от прилежащи общини, както и от Република Македония, представители на академичната общественост, оповестиха от прессекретариата на президента.

Вицепрезидентът поздрави управлението на общината за самодейността Белица да бъде дипломат на дребните общини освен в България, само че и в целия Европейски съюз, и то в подтекста на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Илияна Йотова означи значимата роля на локалната власт през днешния ден, когато се водят дебатите за идващия бюджет на Европейски Съюз и Европа ще вземе решение за ориста на кохезионната политика. По думите на вицепрезидента ясно се е чул гласът на дребните общини, че без финансиране от Европа е невероятно да се развиват. „ Крайно време е България, изключително като ръководител на Съвета на Европейски Съюз, да отбрани слаборазвитите, отдалечени и труднодостъпни райони “, съобщи Илияна Йотова.

„ Българските планини имат същински капацитет – вероятност за развиване, само че в същото време с това и доста непреодолени към този миг провокации “, акцентира вицепрезидентът. В българските планини се намира СПА столицата на Балканите. В същото време голяма част от обитаемоте места в планинските региони са на процедура замиращи – в 1/4 от тях няма деца под 14 година, а в съвсем половината – няма аптека. През 2015 година в качеството си на евродепутат Илияна Йотова инициира отчет за политиката на доближаване в планинските региони освен на България, само че и в целия Европейски Съюз, защото те остават настрана от европейското финансиране. В основата на отчета е настояването пет % от бюджета на Европейски Съюз след 2020 година да бъдат разпределени за развиването на планинските райони.

Важна част от политиката за планинските райони е трансграничното съдействие, каквото има сред България и Република Македония, акцентира Илияна Йотова.

По-късно денем вицепрезидентът поздрави гостите на зимния празник „ Белица-Семково 2018 “, чийто специфичен посетител беше за втора година. „ Повече приказваме пред медиите за демографската рецесия, за обезлюдяването, в сравнение с да работим за решаването на тези проблеми “, акцентира вицепрезидентът. „ Белица е образец по какъв начин дребна община може да работи по този начин, че да задържи младежите “, означи вицепрезидентът и увери присъстващите, че в лицето на президентската институция имат съдружник.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР