Необходимо е спешно увеличение на възнагражденията на работещите във ВиК

...
Необходимо е спешно увеличение на възнагражденията на работещите във ВиК
Коментари Харесай

КНСБ иска средната заплата във ВиК сектора да се повиши с 15%

Необходимо е незабавно нарастване на възнагражденията на работещите във ВиК бранша с 15% . В системата работят 16 хиляди души, 6500 от тях към септември предходната година са на минимална работна заплата. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров на взаимна конференция със зам.-министъра на районното развиване Николай Нанков след работна среща за проблемите във ВиК бранша, инициирана от конфедерацията и Национален браншови профсъюз „ Водоснабдител “.
 
 пресцентър, КНСБ

Заетите в бранша са експертите, които имат вяра, че това, което вършат, е в интерес на хората. Те работят в сложни условия и са главния капитал, без който нищо не може да се случи. Ако желаеме да ги запазим, трябват незабавни ограничения, акцентира Димитров. За КНСБ нарастването на заплатите във ВиК бранша няма опция. Пазарът на труда доближи до такава степен, че към този момент има дружества без нито един ВиК инженер и това е действителна опасност за сдруженията, предизвести Димитров.  Заради това, че няма спешни групи, канализационната система наподобява на надупчено швейцарско сирене. На тези заплати, с такова публично обругаване на тяхната активност, никой няма да желае да работи, сподели Димитров.

Той уточни, че при междинна работна заплата от 1249 лева в страната за предходната година, във ВиК системата междинната заплата е 921 лева или с близо 40% по-ниска. За да се осъществя 15 % растеж на възнагражденията, са нужни над 30 млн. лева Средствата могат да дойдат както от вътрешни преструктурирания, по този начин и от осъществяване на икономии или повишение на събираемостта. Стъпките в тази посока и действителният резултат могат да се чакат още в средата на годината.
 
 пресцентър, КНСБ-->

Пламен Димитров акцентира, че значимият въпрос при построяването на ВиК холдинга, който също бе разискван на работната среща, е да не се обиден ползите на работещите в системата.
Зам.-министър Нанков също изясни, че възнагражденията в бранша са ниски. Те изостават с 300 лева от междинната работна заплата в страната. С близки до нейните равнища са възнагражденията в сдруженията във Варна, Пловдив и Русе, до момента в който в Кюстендил, Перник, Видин и Монтана изостават с 37-40% от междинните за страната.

Необходими са механизми, с цел да стартира догонване с по-бързи стъпки. Сред тях са нормативни промени, с цел да се преодолее свръхрегулацията на бранша, както и промени, свързани с бъдещия ВиК холдинг. Амбициите ни са в новото сдружение да бъде включен и лицензиран търговец на електрическа енергия единствено за ВиК сдруженията , посредством което ще се реализира отчасти съкращаване на разноските за ток, изясни Нанков. За някои от сдруженията разходът за електрическа енергия на свободния пазар е сериозен. За възстановяване на положението им ще се работи и за повишение на събираемостта на вземанията. Несъбраните задължения са за 117 млн. лева, от които 81 млн. са на битови клиенти.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР