Необходимо е със закон да се регламентира създаването на един

...
Необходимо е със закон да се регламентира създаването на един
Коментари Харесай

Манолова с предложение за фонд, в който да се събират средства за обезщетение на собственици, които законно могат да строят в междублокови пространства

Необходимо е със закон да се регламентира основаването на един народен фонд, в който да се събират средства за обезщетение на тези притежатели, които се окажат изцяло законни в правото си да строят в зелени площи и в междублокови пространства. Това сподели във видео във „ Facebook “ профила си омбудсманът Мая Манолова.

„ Изпратили сме писма и рекомендации до Столичен общински съвет, до кмета на Столична община, до министъра на земеделието, а също по този начин и съответни оферти до премиера Борисов и ръководителят на националното заседание, тъй като случая в "Обеля " не е единствен. За страдание с сходни безобразия се сблъскват и хората в „ Дружба “, „ Стрелбище “, „ Младост “ и „ Овча купел “, сподели още тя.

„ Става дума за сходни случаи, при които по неразбираем метод, избрани лица са се сдобили с право на благосъстоятелност и документи и настояват, че ще стартират строителство. В множеството от случаите те са си оградили парцелите. Последните ограждения бяха в „ Дружба “, където част от парка е ограден с телена ограда, тъй като това е частна благосъстоятелност и някой се кани да строи “, добави Манолова.

„ Това, за което ние настояваме е да бъде изработен съответен разбор на всеки един сходен случай. Да се води по какъв начин е добита собствеността и по какъв начин са издадени разрешенията за градеж. Да се направи проверка на това до каква степен законни са сходни прехвърляния на благосъстоятелност. Ревизия на земеделската реставрация и по-късно на всички процедури, които са довели до това да се позволява сходни планове за строителство “, сподели още омбудсманът.

Тя добави, че в такива случаи би трябвало да им се предложи нещо различно, в случай че става дума за постоянна благосъстоятелност, това са техни конституционни права, които не може с лека ръка да махнем и да се каже, че те ще бъдат подценени.

„ Това, което би трябвало да се направи е на хората да се плануват обективни компенсации. За задачата би трябвало да се спрат продажбите на общински парцели. Така че на сходни притежатели да могат да се оферират други общински терени, които са подобаващи за строителство и които биха били равностойни “, посочи омбудсманът.

„ Би следвало Общината да намерения за това по какъв начин в София-север да се преработи инфраструктурата, тъй че да има опция за подмяна на сходни парцели. Предполагам, че това, което всички ще желаят са парични компенсации. Ако няма да строи тук една голяма постройка, която да се отрази неподходящо на близките блокове, да бъде притежателя заслужено заплатен, тъй че да има отбрана и на неговите права “, добави Манолова.

„ Затова сме писали на виновните институции, към този момент не са ни дали отговор. Ясно е, че Общината не може да заплати на всички притежатели, по тази причина страната, която е позволила възобновяване на аграрни земи да става в урбанизирани територии, би следвало да си откри средства, тъй че хората да бъдат обезщетени и жителите на София да не страдат от това безсрамие “, добави омбудсманът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР