Необходимо е подобряване на събираемостта на ДДС у нас, по-висока

...
Необходимо е подобряване на събираемостта на ДДС у нас, по-висока
Коментари Харесай

Недостатъците при публичните финанси в България - констатациите на Световната банка

Необходимо е възстановяване на събираемостта на Данък добавена стойност у нас, по-висока успеваемост при осъществяване и осъществяване на публичните поръчки, както и при разноските за обучение и за подкрепяне на уязвимите групи. Това са главните заключения в отчет на Световната банка, отдаден на обществените финанси в България, който беше показан през днешния ден в София.

В отчета на Световната банка се прави обзор на обществените финанси в България, като се изследват приходите, успеваемостта и резултатността на държавните разноски в някои браншове. Един от главните създатели на отчета е Десислава Николова, старши икономист в офиса на Световната банка в България.

Според създателите на отчета, в случай че не се вземат съответните ограничения в този момент, в дълготраен проект капацитетът за стопански напредък на България ще бъде мощно стеснен.

Като " навременни " дефинира ограниченията за справяне с последствията от шока поради пандемията и последвалите високи енергийни цени Десислава Николова, само че предизвести, че излизането от тях към този момент се бави.

Пример за това са към момента диференцираните Данък добавена стойност ставки, изключително при ресторантьорския отрасъл. Именно този индиректен налог е главен за приходите в хазната, на която доста тежат обществените и здравните разноски, неефективните разноски за обучение, както и за осъществяване на публични поръчки.

" До към 2050 година - в случай че още в този момент не се подхващат нужните промени - икономическият напредък може да се забави до към 1,25% ".

Именно това е в несъгласие с желанието на Министерството на финансите, което си слага амбициозни цели. " Мисля, че една добра цел за растежа на стопанската система ни през идващите 3, 5, 10 години би било действителен напредък от 4-5% на година, в случай че няма шокове и рецесии ", разяснява зам.-министъра на финансите Георги Клисурски, представен от БНР.

По думите му, сега, с цел да се форсира растежът, министерството ще разчита доста на вложенията. Ежедневно се водят договаряния с задгранични вложители, добави още Клисурски.
 Световната банка утежни прогнозата за икономическия напредък на Еврозоната и Китай
Световната банка утежни прогнозата за икономическия напредък на Еврозоната и Китай

Инфлацията се забави доста през 2023 година, само че остава над целевите равнища в множеството развити страни
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР