Необходимо е обновяването на 112 съоръженияБлизо 25% от пътищата у

...
Необходимо е обновяването на 112 съоръженияБлизо 25% от пътищата у
Коментари Харесай

Близо 25% от пътищата у нас са в лошо състояние

Необходимо е обновяването на 112 уреди


Близо 25% от пътищата у нас са в неприятно положение, а още 13% в незадоволително. Това демонстрира разбора на Агенция „ Пътна инфраструктура “, за правенето на който са обследвани всички над 20 хиляди км. пътища у нас. Това съобщи ръководителят на Управителния съвет на ведомството инж. Светослав Глосов по време на 11-та национална конференция по транспортна инфраструктура с интернационално присъединяване, проведена от Катедра „ Пътища “ на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В най-лошо положение от всички пътища са тези от третокласната мрежа, изясни Глосов. И съобщи, че общо 8000 километра от тези прави имат потребност от ремонт. От възобновяване се нуждаят и 112 уреди. В същото време 12% от пътищата у нас са в чудесно положение, демонстрира инспекцията на пътната организация, осъществена през последния месец. 27% от пътищата са в положително положение, а 22,5 на 100 – в приемливо. Причината за това, че над една пета от пътищата имат потребност от възобновяване, е дългогодишното недофинансиране на бранша, съобщи Глосов. Той добави, че при стартирането на тол системата следващата година се чака да се усилят и средствата за поддръжка на пътищата у нас.

Освен за ремонт и възобновяване събраните пари ще могат да се употребяват и за финансиране на ново строителство. Тези средства ще бъдат употребявани за довършването на автомагистралите „ Хемус “ и „ Струма “, скоростните посоки към двата моста над Дунав – Видин- Ботевград и Русе- Велико Търново, правата София-Калотина, завършването на магистралния пръстен към София с правите от квартал „ Младост “ до автомагистрала „ Тракия “ и от квартал „ Бъкстоун “ до автомагистрала „ Люлин “. Сред предпочитаните планове, чакащи реализация, са тунелите под „ Шипка “ и „ Петрохан “ и автомагистрала „ Черно море “.

По време на форума изпълнителният шеф на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев прикани да се спре ескалацията при дискредитиране на българския строителен бранш. „ За разлика от други източноевропейски страни България освен резервира своя строителен бранш, а българските компании са и сполучливи съперници на огромните интернационалните компании при създаване на комплицирани, модерни обекти “, акцентира той.

Съветникът на премиера Бойко Борисов Малина Крумова съобщи, че главната тематика на конференцията – пътната сигурност, е изключително настояща и при разглеждането й би трябвало да се мисли освен за инженерната мрежа и механически парк, само че и за надзор върху водачите.

Страната ни е измежду страните с най-вече жертви по пътищата в Европа, като спрямо други страни на континента убитите по пътищата са десетки пъти повече, съобщи проф. доктор Николай Михайлов, началник на катедра „ Пътища и транспортни уреди “ към УАСГ. Той акцентира, че заданието е Библията на положителните пътища, а то от своя страна би трябвало да е съобразено с критериите за пътната сигурност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР