Необходимо е извънредното положение да се удължи с един месец,

...
Необходимо е извънредното положение да се удължи с един месец,
Коментари Харесай

Кирилов: Демократичните права на българите не са застрашени

Необходимо е изключителното състояние да се удължи с един месец, с цел да се продължи със спазването на прецизните ограничения. Това сподели пред bTV правосъдният министър Данаил Кирилов.

По думите му е признато изключителното състояние да има период, с цел да може законодателният орган да упражнява пълномощията си по член 84 от Конституцията.

Той беше безапелационен, че демократичните права на българите не са застрашени в тези условия не е поискано краткотрайно изключение от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи (б.р. дерогация).

„ При последното ми посещение при вас споделих, че съм почнал процедурата по дерогация, изпратил съм мое мнение до министъра на външните работи за нуждата да обсъдим възможна нотификация на Европейската комисия. Преценката на сходен юридически акт би трябвало да се направи в Министерство на външните работи “, посочи Кирилов.

Правосъдният министър уточни, че сходни правни актове са се случвали в страни, където е имало терористични актове. „ Може да се твърди, че има известно ограничение на правото на свободно напредване, предвид на подхванатите карантинни ограничения. Държавата може да се отклони, без да нарушава тези права. Поради тази причина с вицепремиера Захариева сме подготвени от една седмица с отчет пред Министерски съвет, който да утвърди мандата за нотификация с разновидности за искане на дерогация “, добави той.

Данаил Кирилов съобщи, че в случай че се наложат свръхограничения, тогава отчетът за дерогация може да стане факт. Той добави, че в тази обстановка институциите би трябвало да останат единни, с цел да не се объркват хората и да продължат да съблюдават ограниченията.

Относно деветте анулирани от Европейската комисия наказателни процедури към България, Кирилов уточни, че те касаят закононарушения за сигурността на финансовата система и осъществяването на правосъдните актове за „ отнемане от независимост “.

„ В момента реализираме надзор над нотариалната активност и правосъдните реализатори. Те нямат право да правят тези дейности, които им забранихме със Закона за изключителното състояние – да афишират обществени продани, да вършат въвеждане във притежание, да вършат списък на имущество, да постановат запори и възбрани “, сподели Кирилов и добави, че има сигнали за нарушавания и прикани жителите да подават тъжби при нарушавания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР