Необходимо е европейският път на държавите от Западните Балкани да

...
Необходимо е европейският път на държавите от Западните Балкани да
Коментари Харесай

Мицотакис: Нека да има отворен европейският път за Западните Балкани

Необходимо е европейският път на страните от Западните Балкани да остане отворен, съобщи министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис след срещата си с президента на Сърбия Александър Вучич.
Задълбочаване на двустранното съдействие, европейската вероятност на Сърбия и на страните от Западните Балкани, сръбската самодейност да се погрижи за деца-бежанци, които се намират в Гърция, железопътната линия в района и футболната конкуренция Олимпиакос – Цървена звезда, са тематиките, които разискаха двамата водачи. Мицотакис и Вучич подписаха взаимна декларация за основаване на стратегически партньорски връзки сред Гърция и Сърбия, заяви МИА, представена от БГНЕС.
На взаимната конференция гръцкият министър председател заяви, че общите цели на двете страни са инфраструктура и енергетика, като загатна железопътната съгласуваност на Гърция със Северна Македония, Сърбия и Унгария.
По отношение на инфраструктурата двете районни стратегии за съдействие на Европейски Съюз може да бъдат употребявани за довеждане докрай на железопътната линия Пирея – Солун – Скопие – Белград – Будапеща. Проектът е от основно значение за търговията и превоза в необятния район, както и за развиването на връзките сред четирите прилежащи народа, съобщи Мицотакис.
По самодейност на сръбския президент Мицотакис и Вучич се договориха Сърбия да одобри от Гърция избран брой деца – бежанци без компаньон и да се погрижи за тях.
„ Приветствам тази негова самодейност като доказателство за практическата взаимност не по отношение на Гърция, а по отношение на тези деца, които живеят при трагични условия. Смятам, че е извънредно значимо, че една държава-кандидат за участие в Европейски Съюз самоуверено поема моралните си задължения и поддържа Гърция при разрешаването на този тежък проблем ”, съобщи Мицотакис.
Вучич акцентира, че са дали отговор позитивно на апела на Гърция да окажат помощ за децата-бежанци.
„ Ще поемем грижата за тези деца. Не вършим това, тъй като някой в Европа ще го оцени, а го вършим от обич към тези деца ”, акцентира президента на Сърбия.
След срещата на четири очи сред Вучич и Мицотакис се организира трето съвещание на съвета за съдействие сред Сърбия и Гърция, в която участваха министри от държавните управления на двете страни.
Освен декларацията за стратегическо партньорство сред двете страни беше подписана стратегия за съдействие в региона на образованието, науката и софтуерното развиване за интервала 2020 – 2022 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР