Необходимо е държавата да съдейства на туристически бранш, за да

...
Необходимо е държавата да съдейства на туристически бранш, за да
Коментари Харесай

Туризмът иска помощ: Ранните записвания клонят към нула, отменят резервации дори за края на годината

Необходимо е страната да спомага на туристически отрасъл, с цел да бъдат преодолени компликациите, зародили поради разпространяването на корона вируса, сподели членът на УС на Варненската туристическа камара Стоян Маринов пред Българска телеграфна агенция.

Предложенията на бранша са посочени в специфична декларация, изпратена до министър Николина Ангелкова. Документът е подсилен и от Варненската асоциация на туристическите организации и Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Обявената от СЗО пандемия от COVID-19 оказва лавинообразно спешно въздействие върху българския бизнес, уточни Маринов. По думите му изключително мощно са наранени дребните и междинни компании.

Необходимо е най-много по казуса да се приказва отговорно, а не да се вършат нелогични прогнози какъв брой хора и къде ще умрат, уточни Маринов. По думите му записванията сега клонят към нула, а някои консуматори анулират резервирани пътувания даже за края на годината. Заради това доста от дребните туристически предприятия са на границата на своите финансови благоприятни условия, защото би трябвало да връщат пари за отказани резервации, изясни Маринов.

В декларацията си варненските браншови организации желаят страната да вкара интервал на облекчения за работодателите посредством разсрочване на идни заплащания за обществени осигуровки за личен състав, ангажиран на трудов контракт. Освен това те упорстват министерството на туризма да организира диалози с Асоциацията на банките, с цел да може компаниите, изпаднали в крайни финансови усложнения да получат разсрочване на кредитните си отговорности.

През януари Световната организация по туризъм направи прогноза, че тази година ще има към 3-4 % спад в бранша и пътуванията ще бъдат с към 50 милиона по-малко спрямо 2019 година, сподели още Маринов. Според него сега прогнозата за понижението в сектора е доста по-сериозна.

Маринов добави, че сега всички представители на бранша по Северното Черноморие са в интервал на изчакване за назначение на личен състав. Липсват предварителни записвания на туристи. Тези, които към този момент са направени, са за към 50 на 100 от легловата база. Хубавото е, че за в този момент няма доста анулирания, сподели Маринов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР