Необходимо е да се възстанови практиката за приготвяне на лекарства

...
Необходимо е да се възстанови практиката за приготвяне на лекарства
Коментари Харесай

Лекари и фармацевти искат да се върне приготвянето на лекарства за деца в аптеките

Необходимо е да се възвърне практиката за подготвяне на медикаменти за деца в аптеките, сподели през днешния ден във Варна проф. Милен Димитров, зам.-декан на фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София и ръководител на Българската асоциация за характерни лекарствени форми. По думите му това ще приключи нездравословната сега процедура децата да се лекуват с лекарства за възрастни, като се разделят на разнообразни елементи.

Като цяло при медикаментите, които се създават, не се плануват дози за деца под 5-6 месечна възраст, изясни Димитров. По думите му това е проблем за цяла Европа. Детето не може да се преглежда като смален възрастен, то пораства и е мъчно и скъпо да се създава артикул, който да покрива всяка възраст, изясни специалистът.

Той напомни, че у нас в предишното е имало процедура аптеките да подготвят съответни лекарствени сформира за болния, без значение дали в течни или твърди форми. Трябва да се възвърне тази персонализирана терапия, педиатрите да стартират да я изписват, а фармацевтите - да я ползват, уточни Димитров. Той посочи, че на първо място обаче родителите би трябвало да знаят, че има по-добри способи на лекуване за техните деца спрямо всеобщите артикули.
Вече се работи интензивно по използването на 3D и 4D-технологиите при приготвянето на лични медикаменти, добави Димитров. По думите му отпечатването на една таблетка на подобен принтер лишава към 2 минути. Той изрази убеденост, че новаторските технологии ще навлязат всеобщо до 10-15 години.

Проф. Димитров е измежду лекторите на първата интернационална педиатрична научно-практическа конференция "Заедно за децата на България! ", проведена от комисията по опазване на здравето към Общинския съвет в крайморския град. Форумът се организира със подпомагане на медицинските университети в София и Варна и е под патронажа на кмета Иван Портних. В конференцията вземат участие лекари, фармацевти и представители на неправителствени организации, а лекторите са водещи експерти от Англия, Германия, Сърбия.

Пред медиите ръководителят на комисията по опазване на здравето към ОбС-Варна доцент Антоанета Цветкова заяви, че още през актуалната година Варна ще бъде хазаин на Лятно учебно заведение за лекари и фармацевти по проблемите на персонализираното лекуване на деца и възрастни хора. Лекторите ще бъдат задгранични специалисти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР