Необходимо е да се преразгледа договорът за създаването на НАТО,

...
Необходимо е да се преразгледа договорът за създаването на НАТО,
Коментари Харесай

Прага иска промени на договора за НАТО

Необходимо е да се преразгледа договорът за основаването на НАТО, а също някои правила на алианса след 70 години битие. Това съобщи чешкият министър председател Андрей Бабиш след среща с президента Милош Земан.

" Необходимо е европейските страни членове (на НАТО) да заявят, че може би е пристигнало времето да се приказва като цяло за оня контракт (за основаването на НАТО), който бе подписан преди 70 години ", съобщи Андрей Бабиш, представен от РИА " Новости ".

По думите му неговите възгледи и тези на президента Милош Земан за НАТО са сходни. Дошло е време някои правила на НАТО след 70-годишно битие да бъдат преразгледани, счита Бабиш. Той даде обещание да повдигне този въпрос на съвещание на Евросъвета.

В същото време, разяснявайки изявлението на френския президент Еманюел Макрон, за " мозъчната гибел " на НАТО, Бабиш съобщи, че " НАТО е значим алианс ". Според него обаче европейските страни се нуждаят в по-оперативни акции, когато би трябвало, да вземем за пример да се вземат ограничения против контрабандистите, прекарващи хора през Средиземно море. " Разбира се, не желаеме никаква европейска войска, само че несъмнено е налице шир за съдействие ", посочи Бабиш, добавяйки, че сходно мнение доминира и в други европейски страни.

На 7 ноември Макрон съобщи за " мозъчната гибел " на НАТО е поради неналичието на съгласуваност вътре в съюза. Той счита също за неправилно, че Русия е възприемана като " първокачествен зложелател " на военния блок след разпадането на Варшавския контракт.

Противоречията вътре в НАТО по нищо не се разграничават от предходните сходни различия, увери английският ръководител на Военния комитет на съюза Стюарт Пич. На среща с публицисти той бе запитан дали остава недокоснат " политическият пиедестал " на НАТО на фона на рецензиите на Вашингтон към европейските членове на алианса, че имат ниски военни бюджети.

Той отвърна, че фундаментът оставан недокоснат. " Разбира се, в историята на алианса в продължение на седем десетилетия е имало различия. И днешната обстановка по нищо не се разграничава от това ", посочи английският командващ... Не е правилно да се приказва, че ние (в НАТО) се проваляме. Стараем се да демонстрираме, че се модернизираме, приспособяваме, доста сме чувствителни към заканите и рисковете, с които се сблъскваме, и продължаваме да търсим пътища за премахване на тези закани и опасности ", уточни още Стюарт Пич, цитират от ТАСС.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР