Необходимо е да има гаранции в случаите, когато клиент на

...
Необходимо е да има гаранции в случаите, когато клиент на
Коментари Харесай

Адв. Филипова за Фрог: Нашите съдилища нарушават законодателството за ЕС за банките

Необходимо е да има гаранции в случаите, когато клиент на банката би трябвало да бъде съден, да не бъдат употребявани неравноправни клаузи – клаузи, които са неразрешени от правото на Европейски Съюз. Това съобщи юрист Десислава Филипова, която дружно с Мая Манолова е внесла законопроекта за промени в Граждански процесуален кодекс. След като бе реализиран прогрес в битката с ЧСИ-тата, в този момент борбата продължава с банките.
В случаите на неравноправни клаузи се стопира осъществяването против клиента на банката, защото съдът служебно би следвало да следи за такива клаузи. Под служебно имам поради, че даже клиентът да не се е позовал на такива клаузи, съдът би трябвало да направи инспекция независимо. Това е съгласно практиката на съда в Люксембург, която би трябвало да се следва от националните съдилища. А българските съдилища всеобщо не познават тази процедура.

Ще разтеглим отбраната, защото до момента се говореше да отпадне изразът, че банките могат да водят каузи по реда на член 417 и да си вадят изпълнителни листа. По другите точки от този член банките и в този момент могат да се доставят с изпълнителни листа. Това са първичните хрумвания, които ще обсъждаме в работна група, показва юрист Филипова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР