Необходимо е болният да има затоплен микроклимат и да приема

...
Необходимо е болният да има затоплен микроклимат и да приема
Коментари Харесай

Лекари Съветват: Ако Пипнете Грипа, Който Вече Върлува В България В Никакъв Случай Не Правете Това!

Необходимо е болният да има затоплен микроклимат и да приема доста вода, да не се допусне дехидратация. В първите 48-часа би трябвало да стартира антивирусна терапия, добави доктор Цеков. Хората с леки грипни признаци да стоят вкъщи, да одобряват доста вода и питателна храна. При утежняване на признаците да потърсят здравна помощ, предложиха медиците.

Бременни, бебета, възрастни, хора с белодробни проблеми, диабет, сърдечносъдови и имунни проблеми са с приоритет за имунизиране против грип. При тях има опция да се получат затруднения, обясниха докторите.

СЗО предлага здравните служащи и лицата, изправени пред тежки затруднения от грип, да се ваксинират преди началото на сезона. СЗО предлага и положителни здравни привички - постоянно миене на ръцете, покриване на устата с кърпичка при кихане.

Като страна, където имунизацията се ползва огромно, бе дадена Съединени американски щати. Там грипните ваксини се слагат в аптеките, а от години - и в огромните супермаркети от специфичен екип, сподели основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. В същото време 180 000 души в Съединени американски щати умряли по време на грипна зараза. Като % заболеваемост съответствува с данните от европейските страни, заключи доктор Кунчев.

Не чакаме нещо неповторимо при идната грипна вълна, сподели проф. Тодор Кантарджиев - шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

От идващия сезон всички възрастни в България ще имат достъп до имунизацията, която ще се реинбурсира от Здравната каса. Около 2 млн. лв. ще бъдат предоставени за това. Очаква се сред 10 и 15% от възрастните хора да употребяват опцията за имунизация.

По време на конференцията бе упоменато, че през 2003 година Световната здравна организация (СЗО) сложи условие до 2010 година 75% от популацията да се имунизира от грип. Независимо от безапелационните рекомендации, имунизацията против грипа не се приема добре, признават лекарите.

По думите на проф. Кантарджиев в този момент в България няма циркулация на грипа. В 32 страни не е потвърден. У нас има антигени против циркулиращите вируси от двата вида грип А и вид Б в 4-валентните ваксини.

Грипът стартира с кашлица, раздразнение в гърлото, децата подвигат температура. Това са риновируси. До края на месеца със захлаждане на времето може да чакаме първи случаи на заболяването, сподели доктор Кантарджиев.

Тази година се навършват 100 година от първата грипна пандемия на Испански грип, който стартира от 1918 г и до 1920 убива сред 50 и 130 млн. души.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР