Необходимият бюджет за реализацията на всички стратегически жп проекти у

...
Необходимият бюджет за реализацията на всички стратегически жп проекти у
Коментари Харесай

Желязков: Трябват ни 4 милиарда лева, за да модернизираме жп мрежата

Необходимият бюджет за реализацията на всички стратегически жп планове у нас след 2021 година е 4 милиарда лв.. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на работна закуска с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и на Австрийското комерсиално посланичество ADVANTAGE AUSTRIA.

По думите му това включва жп връзките със Сърбия и Северна Македония, секторите Видин-Медковец, Карнобат-Синдел, внедряване на Европейска система за ръководство на влаковете в няколко сектора в страната, както и развиване на жп възел Варна и този в Горна Оряховица.

„ Като страна членка на Европейски Съюз, ние следваме ясна политика, в сходство с европейските цели, като задачата е да се реализира оптимална интеграция на транспортните мрежи в Съюза “, изясни Желязков.

Според него, до 2030 година следва да бъдат приключени плановете, ситуирани на главната TEN-T мрежа, а до 2050 година – всички планове на широкообхватната мрежа.

Пред представителите на немския и австрийския бизнес, министър Желязков съобщи, че ще бъдат осъществени редица планове и в пътния бранш. Той уточни, че следва строителството на автомагистрали „ Русе – Велико Търново “ и „ Калотина “, и скоростни пътища „ Видин – Монтана – Враца “ и „ Мездра – Ботевград “. „ Индикативният бюджет на тези четири плана е 3,605 милиарда лв., като включително не е включено завършването на автомагистралите „ Струма “ и „ Хемус “, които са в развой на осъществяване “, изясни Желязков.

В рамките на срещата бяха разисквани и настоящите концесионни процедури, на които Министерството е възложител, както и идното въвеждане на ТОЛ-система за тежкотоварните транспортни средства.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР