Необходимите допълнения в Закона за енергетиката, за да стартира газовият

...
Необходимите допълнения в Закона за енергетиката, за да стартира газовият
Коментари Харесай

Необходимите законови допълнения за хъба Балкан ще бъдат подготвени спешно​

Необходимите допълнения в Закона за енергетиката, с цел да започва газовият хъб " Балкан ", ще бъдат готови незабавно. За да се спести време, те ще бъдат импортирани в Народното събрание непосредствено от народни представители, а не от държавното управление. Днес от компанията, основана за построяването на хъба, показаха концепциите си за основаване на газова борса.

За модел на българската газова борса ще се вземат разпоредбите на настоящия газов хъб в Австрия. Очакванията на специалистите са новите благоприятни условия да създадат пазара за доставка на газ транспарантен и демократичен. Ако обаче се резервира настоящето състояние на един-единствен снабдител за България, се обезсмислят всички старания, показаха участници в днешната полемика.

Основният въпрос пред газовия хъб е дали ще се появят и други снабдители на синьо гориво. Оказва се, че в доста напреднала фаза са редица планове, които ще разрешат появяването на съперници на монополиста - съветския Газпром.

България има действителен късмет скоро да получава суровината от още няколко направления. От Гърция през Кулата към този момент има техническа опция да постъпват по 5 милиона кубически метра на ден. От терминала в Александруполис може да получаваме полутечен газ. След първата към този момент осъществена доставка, през юли следва втора. Ако свържем мрежата си с Турция, ще получим достъп до природен газ от Иран, Ирак и Туркменистан. Абсолютно действителен е интереса на Азербайджан за доставки в България. Между нас и Румъния газ може да тече и в двете направления. През Сърбия може да изнасяме суровината към Централна Европа и да се свържем с газовия хъб в Австрия.
Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Когато от няколко източника имаме доставка на тази суровина, ще има надлежно и нужната конкуренция. Но с цел да се подсигурява, че този пазар ще работи в едни естествени условия според европейските правила би трябвало да бъде основана и борса за търговия с природен газ.
Поправките в енергийния закон, с които ще бъде основана газовата борса, би трябвало да подсигуряват конкурентна среда, тъй че да се увеличи стандарта на живот и приходите. Така беше обяснена крайната цел на основаването на газовия хъб на днешната полемика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР