Необходими са още пари и усилия от държавните и общинските

...
Необходими са още пари и усилия от държавните и общинските
Коментари Харесай

Цяла България диша прахоляк, „гарниран“ с един от най-силните канцерогени

Необходими са още пари и старания от държавните и общинските органи за подобряването на качеството на въздуха, сочи отчет на Сметната палата.

През 2014-2015 и 2016 година са регистрирани повече от 35 превишения на средноденонощните правила със замърсяване с фини прахови частици в София, Пловдив, Бургас, Монтана, Видин, Ловеч.

Проверката посочила, че през 2014 – 2015 година процентът на население, изложено на наднормени равнища на фини прахови частици в страната доближава до 97 на 100 от популацията на страната.

Близо 80% живеят при равнища на замърсяване над целевата норма.

Около 75 на 100 са хората у нас, живеещи при равнища на замърсяване над целевата норма за бензопирен – един от най-силните канцерогени.

Само в един регион на страната (град Гълъбово) съставляват проблем систематичните превишения на алармения предел на серен диоксид.

Основните източници на замърсители са пътен или различен тип превоз, битово горене, топлоелектрически централи, промишлени предприятия, горивни и негоривни процеси в промишлеността.

Препоръките на Сметната палата са да се подхващат дейности от екоминистерството за актуализиране на националната тактика за запазване на околната среда в сходство с нормативните условия, да се обезпечи съответен ред и надзор при създаване на ограничения в общинските стратегии за качеството на атмосферния въздух.

От Сметната палата регистрират, че аргументите за влошеното качество на атмосферния въздух в страната имат социално-икономически темперамент и са свързани с високата енергийна беднотия на популацията, тъй като главният източник на замърсяването е битовото отопление през зимния сезон, считат инспекторите.

" Провежданата обществена политика за даване на целеви помощи за отопление на лица с ниски приходи също не е ориентирана към обезпечаване на щадящи природата горива и решение на проблемите в огромните градове. Мерките на национално и общинско ниво не са ориентирани към главните източници на замърсяване – битово отопление на твърдо гориво, остарелия авто парк и инфраструктурата, което е предизвикателство подхванатите ограничения за битка против главните източници на замърсяване на атмосферния въздух в огромните градове да са ефикасни и ефикасни ", са част от заключенията от одита.

Качеството на атмосферния въздух се следи посредством национална мрежа за мониторинг на атмосферния въздух към Националната система за мониторинг на околната среда. Оценката му се прави посредством 48 стационарни пункта, ситуирани на територията на страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР