Необходими са общоевропейски мерки за справяне със замърсяването на въздуха,

...
Необходими са общоевропейски мерки за справяне със замърсяването на въздуха,
Коментари Харесай

Наплив на стари коли към по-бедните държави в ЕС

Необходими са общоевропейски ограничения за справяне със замърсяването на въздуха, което евентуално ще възникне поради упования импорт на използвани дизелови коли от клас Евро-4 и Евро-5 от Западна Европа, където ще бъде неразрешено да се движат такива коли. Една от тези ограничения може да е възбрана на западноевропейските страни да изнасят такива коли към Източна Европа. За това сигнализираха България, Полша и Словакия, а осведомителната им нота пред Съвета по околна среда на Европейски Съюз бе подкрепена от Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария. Въпросната нота бе показана от българския министър на околната среда и водите Нено Димов.
"Темата за двойните стандарти беше необятно обсъждана през последните месеци. В първичния си обсег тя се отнасяше единствено до качеството и стандартите на питателните артикули. Притеснение буди събитието, че този метод намира отражение и в други области, които също имат директно отношение както към здравето хората, по този начин и към околната среда ", сподели министърът. Той уточни, че от ден на ден градове в Западна Европа вкарват забрани за придвижване на дизелови коли заради повишените им нездравословни излъчвания. В резултат към този момент е реалност напорът на използвани коли от страни членки с високи междинни приходи на глава от популацията към такива с ниски.
В момента, в който дадена стока бъде неразрешена на една територия, цената й пада и тя става привлекателна за други пазари, изясни Димов. По думите му казусът не би могъл да бъде решен посредством директна възбрана на вноса в съответната страна членка, тъй като това автоматизирано значи нарушение на един от главните правила, на които се гради Европейският съюз - свободното придвижване на артикули. Според него оня, който изкривява пазара, би трябвало да поеме отговорността. Това значи страните, които вкарват сходни забрани, да нямат право да "изнасят " коли, които не дават отговор на избрани стандарти.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР