Необходими са действия за изработване на национална позиция с ясни

...
Необходими са действия за изработване на национална позиция с ясни
Коментари Харесай

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

" Необходими са дейности за разработване на национална позиция с ясни условия и критерии , които да защитят българския народен интерес ".

Това съобщи президентът Румен Радев след срещата за разискване на резултатите от работата на Съвместната комисия по историческите и просветителни въпроси сред България и Северна Македония.

Приемането на Република Северна Македония в НАТО и Европейски Съюз е значима стъпка за гарантиране на мира , постоянното развиване, устойчивото развиване и просперитета на Югоизточна Европа, съобщи президентът.

България постоянно е подкрепяла кардинално и поредно европейската и атлантическа вероятност на република Северна Македония, съобщи президентът и напомни, че първи сме я признали като самостоятелна страна. Държавният глава напомни още, че по наша самодейност е подписан Договорът за добросъседство. Очаквало се е той да реши наслагваните с десетилетия проблеми сред двете страни. Радев обаче установи липса на съответни условия, измерители и периоди в този контракт. Според него точно това довело до фрапантното закъснение при неговото осъществяване.
 България не дава безусловна поддръжка на Северна Македония Обновена
България не дава безусловна поддръжка на Северна Македония

Да спрат да си играят с историята и с предишното, посъветва Борисов

Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси не постигнала прогрес по противоречивите въпроси. Участниците в днешната среща са постигнали кардинално единодушие да бъде направена ясна кардинална държавна позиция по тематиката, като позицията би трябвало да отбрани националния интерес. Критериите в националната позиция би трябвало да станат наложително изискване за приемане на Северна Македония в Европейския съюз. Правителството се е заело да формулира ясни крайни цели, които да бъдат реализирани преди края на преговорния развой с Македония, както и да бъдат заложени междинни цели. Парламентът също ще бъде осведомен с тази позиция. Държавният глава желае да се обърне изключително внимание на образователните проекти и стратегии , на текстовете в учебниците, на надписите в музеи, на паметните плочи, както и на позициите на публичните медии.
 Румен Радев привиква съвещания по тематиката Северна Македония
Румен Радев привиква съвещания по тематиката Северна Македония

Ще се разискват двустранните ни връзки и поканата за участие в Европейски Съюз

Важно е да се очертаят и по този начин наречените червени линии , акцентира президентът. Българският език и еднаквост няма да са разменна монета за присъединението на Северна Македония в Европейски Съюз , по настояването му. Затова той желае предварителни условия, в случай че това не се извърши, да не се дава ход на идващите стадии в преговорния развой.

Такава правилна и открита позиция щяла да е от изгода и за Европейски Съюз, тъй като в него няма да се позволяват междусъседски вражди.

Българското държавно управление ще употребява всички лостове, с цел да поемем Airpolicing на Македония на ротационен принцип в границите на НАТО. Имаме ресурса и техниката за това , както стана ясно от думите на президента Радев.
 Каракачанов: Вътрешна македонска революционна организация напуща ръководството, в случай че подкрепим Северна Македония за Европейски Съюз
Каракачанов: Вътрешна македонска революционна организация напуща ръководството, в случай че подкрепим Северна Македония за Европейски Съюз

Не е направила задоволително по осъществяване на контракта сред двете страни, затова няма да я подкрепим
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР