"Необходими са адекватни промени в законодателството за справяне с насилието

...
"Необходими са адекватни промени в законодателството за справяне с насилието
Коментари Харесай

Всяка трета българка е жертва на насилие


"Необходими са съответни промени в законодателството за справяне с насилието върху дами и домашното принуждение. Всеки ден 10 дами в Европа умират в резултат на домашно принуждение. А всяка трета българка е жертва на принуждение. Тези закононарушения би трябвало да преминат от графата "частен " в графата "общ " темперамент.

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в Бургас на конференция "Развиване на районна тактика за предварителна защита, отбрана, наказателна отговорност и политики в битката със полово принуждение ".

По думите на Илияна Йотова наказателните правила в тази област в България са занижени, оповестиха от прессекретариата на президента. Вицепрезидентът изрази вяра, че в идния ремонт на Наказателния кодекс причинителите на тези закононарушения фактически да получат наказванията, които заслужават.

"Новата обстановка с закононарушенията посредством интернет и "робство " за полова употреба на бежанци и имигранти, както и трафикът на хора изискват нови законодателни правила, и то в интернационален проект ", съобщи Йотова.

"Домашното и половото принуждение не са персонален проблем, а проблем на цялото общество. Убедена съм, че единствено с общи старания на всички равнища можем да се оправим ", уточни вицепрезидентът.

"Жалко е, че през XXI век още веднъж тематиката за права, за отбрана, за гаранции е повече от настояща. Нещо повече – има оттегляне от съществени човешки права. Във всеки случай мащабът на тези проблеми не участва в общественото пространство, не е предмет на медиите, в случай че не се е случило непоправимото ", посочи вицепрезидентът.

Статистиката за жертвите на принуждение е повече от тревожна. Още по-тревожно е, че едвам 4% от 62 млн. дами в Европейски Съюз, жертви на посягане или принуждение, са алармирали в полицията. Всеки ден 10 дами в Европа умират в резултат на домашно принуждение. А всяка трета българка е жертва на принуждение.

Според Йотова извънредно нужна е предварителна защита от всички форми на принуждение посредством информация и разисквания за отбраната и ограниченията против половия тормоз, с цел да се покачва осведомеността по отношение на правата на жертвите. Сигнализирането на способените органи за домашно принуждение или полово принуждение би трябвало да става посредством по-улеснена процедура, а не жертвите да бъдат принуждавани да чакат от институция на институция и да изясняват десетки пъти какво им се е случило.

По думите на вицепрезидента и най-идеалният закон обаче няма да има резултат, в случай че не се ползва, в случай че няма публичен напън, схващане и безкомпромисни дейности от страна на институциите. "Основният въпрос пред нас е "Загубихме ли сензитивност по тематиката ", означи Илияна Йотова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР