Необходими повече разговори между парламентарните групи преди ратифицирането на членството

...
Необходими повече разговори между парламентарните групи преди ратифицирането на членството
Коментари Харесай

Унгария още мисли за членството на Швеция и Финландия в НАТО

Необходими повече диалози сред парламентарните групи преди утвърждението на участието на Финландия и Швеция в НАТО от Унгария. Това съобщи министър председателят на страната Виктор Орбан, представен от " Ройтерс ".

Очаква се депутатите да стартират да разискват въпроса идната сряда.

Орбан уточни, че е помолил депутатите от своята националистическа партия " Фидес " да поддържат кандидатурата на двете скандинавски страни, само че означи, че някои от законотворците " не са изключително въодушевени " по отношение на разширението на Алианса и са поискали спомагателни полемики по въпроса.

Орбан добави, че в последна сметка би трябвало да е ясно, че Унгария поддържа участието на Финландия и Швеция в НАТО . Той обаче настоя опасенията на Турция по отношение на влизането на Швеция също да бъдат чути, в противоположен случай напъните за разширение може да се провалят.
 Унгария праща делегация в Швеция и Финландия
Унгария праща делегация в Швеция и Финландия

Визитата е по отношение на кандидатурите за участие в НАТО

" Що се отнася до Турция, те също са наши съдружници и по тази причина би трябвало да чуем техния глас ", акцентира министър председателят.

" Трябва да обърнем внимание на Турция, защото в противоположен случай целият развой ще спре. Ако няма решение на казуса на Турция, разширението може да се провали ", предизвести Орбан.

Анкара твърди, че Стокхолм е укривал членове на терористични групировки.

Унгария е единствената страна членка на НАТО, с изключение на Турция, която към момента не е одобрила кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединение към Алианса.
 Столтенберг вижда прогрес в договарянията с Турция за участието на Швеция в НАТО
Столтенберг вижда прогрес в договарянията с Турция за участието на Швеция в НАТО

Той се надява Швеция и Финландия да се причислят до юли

Двете скандинавски страни  малко след нахлуването на Русия в Украйна предходната година. Докато множеството страни членки на Алианса към този момент са утвърдили кандидатурите им обаче,

", само че не и за Швеция " , съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Анкара упреква Стокхолм в укриване на хора, които Турция смята за членове на терористични групировки, и изиска тяхното изгонване като стъпка към предоставяне на зелена светлина за участието на Швеция в НАТО.

Преговорите сред Финландия, Швеция и Турция са в застой от януари, откакто пред турското посолство в Стокхолм от водача на датската крайнодясна политическа партия " Твърда линия " Расмус Палудан.
 Столтенберг желае Швеция и Финландия не дружно, а скоро в НАТО
Столтенберг желае Швеция и Финландия не дружно, а скоро в НАТО

През последните месеци двете страни се доближили доста повече до Алианса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР