Необходими ли са конституционни промени и какво очакват от новия

...
Необходими ли са конституционни промени и какво очакват от новия
Коментари Харесай

Необходими ли са конституционни промени?

Необходими ли са конституционни промени и какво чакат от новия основен прокурор - в студиото на " Още от деня " беседват конституционният арбитър Пламен Киров и преподавателят правист Атанас Славов.

Атанас Славов - учител правист: Президентът направи няколко ясни поръчки първо, с неподписването на първото предложение за избора на Гешев, второ - с вчерашното си изказване. Ключово е, че за първи път държавен глава толкоз отчетливо сложи въпроса за нуждата от конституционна промяна в областта на прокуратурата, нещо, което е условие и задоволително рекомендации са давани от европейските институции, т.е. тези рекомендации най-сетне намират отражение на най-високо равнище.
" Конституционният съд е определил, че при изваждане на част от триединството на съд-прокуратура-следствие от правосъдната власт, се нарушава салдото на трите управляващи, което допуска привикване на Велико национално заседание. Ако някой желае да привиква такова заседание, дано да води този спор ", безапелационен беше конституционният арбитър.

Пламен Киров съобщи още, че е песимистичен да се разискват промени в Конституцията единствено във връзка с основния прокурор.
Пламен Киров - парламентарен арбитър: Това е една мантра, която дълго време се повтаря в годините след 2015 година Тогава се направи един опит да бъде изменена Конституцията - успешен ненапълно, тъй като беше подложен въпросът по какъв начин по този начин съдиите ще се месят при реализирането на кадровата функционалност на Висш съдебен съвет при назначението на прокурорите и противоположното. Тогава Висш съдебен съвет се раздели на две колегии и през днешния ден берем плодовете на това разделяне. Защото когато съответна гилдия излезе с повече от едно предложение, т.е. с различни кандидатури, респективно за основен прокурор или за другите двама висши магистрати, то тогава ще се окаже, че другата гилдия ще може да въздейства върху излъчването на претендент.
" Видяхме основният прокурор непосредствено да посочва кръг от цивилен организации като негови съперници, нещо, което е извънредно притеснително и за гражданската независимост ", сподели Атанас Славов.

Според Пламен Киров не трябва да се надценява първичното несъгласие на президента и връщане на кандидатурата на Гешев във Висш съдебен съвет, тъй като Радев не е имал никакви забележки върху персоналните качества на претендента.
Пламен Киров: Бихме могли да чакаме, че при едно такова джентълменско съглашение той ще извърши това, което е поел като ангажимент по отношение на някои общественозначими каузи.
Вижте още от диалога във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР