Необходима е разпоредба премиерът да се явява поне веднъж в

...
Необходима е разпоредба премиерът да се явява поне веднъж в
Коментари Харесай

Президентът призова за гражданско участие и контрол на управлението


Необходима е наредба министър председателят да се явява най-малко един път в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на държавното управление, съобщи в обръщението си към народните представители в Народното събрание президентът Румен Радев.

Държавният глава даде началото на новия политически сезон след едномесечната почивка на депутатите.
Начало на новия политически сезон с обърщение на президента в Народното събрание Румен Радев прикани министър председателят да се явява най-малко един път в месеца в Народното събрание
Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност, изключително в дребните обитаеми места, изискват законодателните и контролни функционалности на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона, акцентира президентът.

В началото на обръщението си, той съобщи, че се обрисува тежка и натоварена парламентарна сесия, следва приемането на редица закони, най-важният от които е държавният бюджет, като напомни, че ще има и локални избори.

" България продължава да губи най-ценното си благосъстояние - хората, огромна част от жителите се отчуждават от личната си страна. Прозрачност отчетност и отговорност, съществени фактори на ръководството – чезнат. Няма развиване сигурност и разцвет, а има беднотия и корупция ", означи президентът.

Нужна е смяна, която да ускори гражданското присъединяване и надзор върху ръководството, да направи институциите по-прозрачни. Необходима ни е мощна страна, добави Радев.

Той означи, че чака интензивен спор по значимите въпроси. Не може да има дейно ръководство на страната, в случай че няма пълностоен парламентарен надзор върху изпълнителната власт, сподели Радев.

" Българското държавно управление е едно от дребните, което не следва управническа стратегия, която да е получила утвърждението на Народното събрание след обществен спор. Ако наред със състава на Министерски съвет, министър председателят предлага за утвърждение в Народно събрание и своята управническа стратегия, това би било добре ", съобщи Радев.

Според президента има нужда от наредба, която да задължава министър председателят да се явява най-малко един път в месеца в Народното събрание за отговори на общи въпроси по политиката на държавното управление. Отказът от блицконтрол бе оттегляне от демократичните правила и неговото възобновяване ще бъде стъпка към положителните практики на парламентаризма, счита президентът.

Той прикани още в този момент да се концентрират напъните към значими за бъдещето на страната решения, в случай че това не се случи или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще опустоши статуквото. Българите чакат вашите виновни дейности, сподели още Радев.



" Надявам се новият политически сезон да е извънредно потребен, тъй като се решева най-важният закон в страната – бюджетът и данъчните закони, които го съпровождат ", съобщи Менда Стоянова от ГЕРБ преди началото на първото съвещание. Тя означи още, че се надява в Народното събрание дасе получи логичен спор.

Надявам се да реализираме повече приходи и повече сигурност за българските жители, съобщи и Алексъндър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация.

Лидерът на " Воля " – Веселин Марешки, уточни че целите за тях през новия политически сезон ще са повишението на приходите, строителството на автомагистрала " Хемус ", както и че ще бъдат коректив на всички отрицателни решения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР